onsdag 21 december 2011

Hjortronsylt



Första gången jag smakade Johans mammas hjortronsylt (första gången jag smakade hjortronsylt alls) tyckte jag att det smakade lite häst-aktigt. Han har aldrig förlåtit mig. Därför ska han få en burk hästsylt när han kommer hem ikväll.

250 gr hjortron
1 dl syltsocker
1 tsk mald vaniljstång

Koka fem minuter. Slå upp på steriliserad burk. Ät och tänk "häst, hö, stall" - jag lovar att det finns där.

Pastej på dej!




En av alla mina chefer gav mig det här receptet på kycklingleverpastej/paté. Receptet kommer ur någon gammal typ Hemmets journal eller liknande och ser ut som om det härstammar från sjuttiotalet minst. Jag gjorde om det litegrann, men inte mycket. Jag vänjer mig fortfarande vid leverpastej och denna passade mig bra då den tar mycket smak av baconet och blir ganska grov.

400 gr kycklinglever
200 gr fläskfärs
1 gul lök
100 gr hackat bacon
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl smält smör
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk mejram
2 msk torr sherry
1 pkt baconskivor till formen

Finhacka levern (i nästan frusen form blir det inte så slabbigt) och blanda med färsen, finhackat bacon, riven lök och kryddorna. Rör ihop en smet av vispade ägg, mjöl, grädde och sherry och rör ner i färsen lite i taget. Rör till sist kraftigt i det smälta smöret. Klä en avlång brödform med baconskivor och häll i färsen. Täck med folie så det blir tätt och baka i ugnen i vattenbad på 200 grader i 1,5 timme. Låt kallna i formen innan den stjälps upp.

lördag 17 december 2011

Tour de France

I höstas var Lasse och jag på matlagningskurs på Restaurangakademien i Stockholm, en utomordentligt fin födelsedagspresent när vi fyllde trettio! Vi var ett knappt tjugotal som lagade mat och åt hela dagen. Temat var "Tour de France" och kocken Paul Svensson höll i det hela. Vi delades in i lag om 3-5 personer och lagade ett par rätter var ifrån olika franska regioner med samlingar och instruktioner då och då under dagen. Strax efter lunch bröt vi och åt en del av rätterna tillsammans med olika drycker och därefter lagade vi vidare och avslutade dagen med gemensam middag med matchade viner. Jag har nog aldrig varit så mätt, vi åkte hem och lågi princip bara och flämtade och kved resten av kvällen.

Rätterna vi lagade:
Inkokt kronärtskocka med bearnaisesås
Sufflé på höstäpple med kanel, kardemumma och vanilj
Vaniljglass

Rätterna andra grupper lagade:
Panache på sydfranska grönsaker med pilgrimsmusslor
Fransk schalottenlökssoppa med camembert/raclette
Bakad ankleverterrin med fikonconfityr och bröd
Lerbakad lammbog med vinäger
Knaperstekt spädgris
Karamelliserad getmjölk
Inkokta päron
Sallad Nicoise
Bouillabaisse
Oxkind Bourginnone med tryffelpotatispuré
Sniglar Pithivier med kantareller och persilja

Min bea!

Sniglarna


Lasse Kock och spriten

Tomatmarmelad

1 kilo plommontomater på kvist
1,5 dl syltsocker
1 pkt saffran
1 tsk svartpeppar
½ tsk malen vaniljstång
skalet från 1 citron
½ dl vatten

Halva tomaterna och lägg i en gryta tillsammans med vanilj, citronskal, peppar och lite vatten. Låt sjuda försiktigt tills tomaterna är mjuka. Lägg i sockret och saffran och låt koka under omrörning i ca 5 minuter. Slå upp på steriliserade burkar och låt svalna. Ska vara god till patéer och ostar, än så länge har jag dock bara provat på en macka med salami och det var finfint.

Julsnapsen!


Var lite sent ute med att komma på att jag skulle krydda julsnaps, MEN - så läste jag ett gammalt Cajsa Warg-tips där man kokar flaskan i en stor kastrull en timme och sedan låter svalna och silar av och vips! är snapsen klar. Inga veckor i garderoben här inte. På en flaska om 700 ml använde jag det avhyvlade skalet från en apelsin, 1 bankad kanelstång, ett tiotal kryddnejlikor och ett tiotal bankade kardemummakapslar. Tror att den hade mått bra av någon sked honung också men den var slut så jag fick klara mig utan. Skål!

Ge mej mera fiskpudding!

I min senaste Gourmet fanns ett julmatsreportage från Lotta Lundgren (joy!) där denna fiskpudding med citron och saffran fanns med. Makalöst gott!

600 gr torskfilé
2,5 dl grädde
4 äggulor
1 pkt saffran
rivet skal från 2 citroner
saften från 1 citron
½ tsk salt
2 msk potatismjöl
8 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en brödform eller lång ugnsform med bakplåtspapper. Vispa samman grädde och äggulor, saffran, potatismjöl, salt och citronskal + saft. Pressa överflödig vätska ur fisken och skär i bitar. Lägg i gräddblandningen och mixa till en slät färs. Vispa äggvitorna separat till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i fiskfärsen. Lägg smeten i ugnsformen och grädda i vattenbad i ugnen i ca 50 minuter eller tills puddingen känns torr när du sticker en potatissticka i den. Ät ljummen eller kall med sallad, löjrom och gräddfil.

Corned beef pie


Efter att ha läst en novell om en liknande paj i en Remedy quarterly hade jag svårt att tänka på något annat ganska länge. Efter att ha surfat runt på recept ett bra tag komponerade jag ihop följande variant. Tänk på att inte tillsätta något salt då köttet i sig redan är väldigt salt. Det blir mustigt!

Fyllning:
1 hackad gul lök
3 stavar blekselleri
1 tärnad morot
1 tärnad potatis
1 konserv corned beef
½ dl rött vin
1 skvätt köttfond

Gör en dubbel sats pajdeg. Ta hälften och klä en pajform, förgrädda på 175 grader i 10 minuter. Tärna grönsakerna och fräs halvmjuka i lite smör. Skvätt över lite vin och köttfond och låt puttra in. Öppna köttburken och tärna köttet. Blanda försiktigt i köttärningarna i resten av fyllningen, utan att mosa dem alltför mycket. Kavla ut ett pajlock av resten av degen och nyp fast runt kanterna. Skär av överflödig deg och pynta locket om du orkar. Pensla pajen med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter eller tills pajen är gyllene.

Peanut butter cup

I en av systrarna Eisenmans kokböcker finns detta recept på jordnötsgodis. Det blir väldigt sött och kladdigt (men gott) och jag hade inte tillräckligt med tålamod för att pensla formarna med ett tillräckligt tjockt lager choklad så det for flagor överallt när man åt - men har man bra chokladformar borde det bli både enklare och godare.

Ca 30 st
1 dl jordnötsmör
2,5 dl florsocker (tycker man kan ta lite mindre)
50 gr smör
½ tsk vaniljsocker
ca 100 gr mjölkchoklad

Mixa alla ingredienser förutom chokladen. Smält chokladen över vattenbad och pensla småbröds/tryffelformar i flera lager så det blir små chokladkoppar. Fördela smeten i formarna med en sprits. Toppa med lite flingsalt och förvara kallt.

Sallad Nicoise med rökt sik

Jag älskar rökt sik sedan barnsben, men det är inte det lättaste att få tag på här nere i Skåne. Efter en tur till Vättern och fiskrökeriet i Gränna gjorde jag den här mycket goda salladen med romansallad, gurka, purjolök, rökt sik, kokt ägg och basilika. Till hade vi senapsvinägrett och surdegsbröd.

fredag 4 november 2011

Macarons!


När jag var i Köpenhamn i början på september så ramlade jag över de särklass bästa macaronsen som jag någonsin ätit. Basilikamacarons med (Vahlrona) vitchokladganache från Nicolaos Strangas Cakeaway på Åboulevard 7. Jag har länge funderat på att baka egna, men dragit mig lite då risken för att misslyckas de första gångerna ska vara övervägande. Idag kunde jag dock inte hålla mig längre! Letade upp ett enkelt recept utan sockerlag, petnoga vikter på ingredienserna etc:

1 1/2 dl strösocker
4 dl florsocker
4 äggvitor (små/medelstora)
125 g mandelmjöl

Först började jag vispa äggvitorna på ganska låg hastighet, för att sen öka och sedan sakta hälla ner strösockret tills jag fick en bastant slät maräng som inte droppade när jag vände uppochner på skålen. Efter det blandade jag mandelmjölet med florsockret och siktade ner detta i marängen. Karamellfärgen åkte ner i samma skede men ska nog med fördel blandas redan i marängsmeten. Några stänk med kardemumma som smaksättning och sen ner i spritsen för att spritsas ut på plåten. Det här var det absolut svåraste momentet för min del då marängerna fick alla möjliga former och en "topp". Något att jobba på för min del. Sen fick marängerna stå i 30 minuter innan de skjutsades in i ugnen på 150 grader i tolv minuter. Till min stora glädje sprack de inte! Då vågade jag mig på ganachen:

100 g choklad (70%)
1 dl grädde
1 msk smör
Florsocker

Värm grädden i en kastrull på spisen, när det nästan kokar så ta av kastrullen och släng ner chokladen. Ner med smöret, rör. Ha i florsocker efter smak, jag fick ha en hel del då jag ville ha en tjock och stabil ganache. Ska nog försöka testa några andra recept på ganache framöver dock. Resultatet blev över förväntan, men jag tror att det krävs en hel del macaronbakande för att de ska bli riktigt snygga och goda. Att allt fungerade gav mig blodad tand så nästa projekt blir nog saffransmacarons med vitchokladganache tror jag. Det bästa med macarons är ju att man kan variera dem i all oändlighet!

torsdag 15 september 2011

Köttåmos

Här behövs knappast något recept. Klappade färsbiffar stekes med en skvätt grädde i på slutet. Ett halvkilo jordärtskockor och ett halvt huvud spetskål kokas mjukt, mixas slätt och rörs ut med lite smör, salt och tryffelolja.

tisdag 13 september 2011

Kyckligbullegrejen

Strimlad ycklingfilé, basilika, soltorkade tomater, peppar, kanske lite tomatpuré, kanske vatten och havregryn eller annan stärkelse att hålla ihop dem med.













Jag brukade vara stolt över den här kycklinggrejen som jag kommit på själv. Inte lika mycket nu när min fru komponerar en ny rätt i veckan typ.

/Johan

Gratäng!

Jag fick ett presentkort på köksprylar av mina kollegor i födelsedagspresent som bland annat resulterade i en blank och fin mandolin. Begäret att skiva saker supertunt resulterade i en hittepågratäng som blev riktigt god.

10 medelstora potatisar (supertunt skivade)
500 gr lammfärs
skalet från 1 citron
1 kruka timjan
1 klyfta vitlök
1 dl vitt vin
1 ask körsbärstomater
3 dl matlagningsgrädde

Blanda samman färsen med citron, pressad vitlök, timjan och vinet. Salta och peppra efter behag. Dela körsbärstomaterna. Smörj en ugnsfast form med lite smör och varva potatis, färs och tomat tills den är fylld. Slå över grädden och låt grädda i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter.

Pastapartaj

Med ambitionen om att lämna sommarmagen bakom mig kommer självklart ett intensivt sug efter pasta. Såklart. Som om min kropp och själ någonsin skulle få för sig att samverka mot ett gemensamt mål. Knappast. Till vänster ser vi till exempel en lysande anrättning bestående av kantareller, champinjoner och trumpetsvamp stekt nästan knaprigt i smör tillsammans med en klyfta vitlök och en skivad schalottenlök. 2 dl grädde, en nypa riven parmesan och hackad persilja senare och voilá!

Detta äventyr leder oss vidare till projektet att medelst Assistent tillverka egen pasta. Det gick hur bra som helst.

Spaghetti, 6 portioner

600 gr durumvetemjöl
6 ägg
3 msk olja

Degen mixas/arbetas samman till en smuldeg som sedan knådas till små bollar och körs igenom apparatens pastaskiva. Om man istället vill göra t ex tortellinis får man kavla som en dåre. Själva degkvaliteten och smaken blev bra tyckte jag och degen var smidig. Pastan kokas sedan häftigt i ca 10 minuter.

Pastasås med tomat, paprika och oliver
500 gr plommontomater
1 röd paprika
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 burk kalamataoliver
1 liten burk Mutti krossade tomater
1 buske basilika
salt, svartpeppar
3 msk olivolja
0,5 dl rött vin

Hälften av tomaterna, paprikan och löken läggs i ugnsfast form och bakas på 225 grader i ca 20 minuter. Under tiden fräses vitlöken och andra hälften av tomaterna i delad form i olivolja i en kastrull. Slå på rödvinet och låt koka in. Slå över de krossade tomaterna och de hackade, urkärnade oliverna och låt puttra. När man är redo att äta snart grovhackas det ugnsbakade och läggs i såsen tillsammans med mycket riven färsk basilika. Toppa med parmesan.

onsdag 7 september 2011

Hösten är här - tre sorters svamp


Igår bestämde jag mig för att göra soppa på tre sorters svamp. Jag hade en påse skogschampinjoner i kylen som behövde användas upp och köpte ett gäng kantareller på Hötorget att ha till. Riktigt smarrigt blev det och kändes lite lyxigt. Jag improviserade, men gjorde ungefär så här.

Soppa på tre sorters svamp

Ca 1 hg skogschampinjoner
Ca 1 hg trattkantareller
Ca 1 hg gula kantareller
3-4 schalottenlökar
Grönmögelost
2 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
Smör
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
2 msk tomatpuré
Paprikapuré eller paprikapulver
Timjan, oregano
Chilipulver
Svartpeppar

Skölj och rensa svampen.
Skiva champinjonerna och dela kantarellerna i något mindre bitar.
Finhacka schalottenlöken och vitlöken.
Stek svampen på medelvärme utan matfett, tills den har vattnat ur sig.
Smält ordentligt med smör i en kastrull och lyft över svampen dit.
Fräs löken i smör och flytta över löken till kastrullen.
Strö över mjölet, blanda om och rör i grädden.
Ta i tomatpuré och krydda.
Späd med vatten till önskad konsistens, smula i osten och låt puttra ca 10-15 minuter.

onsdag 24 augusti 2011

Rosa mat - min första östeuropeiska exkursion

Så till slut blev det dags för mig att testa på den östeuropeiska matlagningen, jag började med den polska soppan chlodnik som Isabella brukar bjuda mig på. Jag äta den lite oftare än jag vågar be om, så tänkte det var lika bra att lära mig göra min egen. I soppan använder man färska rödbetor med blast, min blast hade dessvärre börjat vissna, så det blev mest betor i min soppa. Mina kollegor blev chockade idag när de såg att jag skulle äta rosa mat, jag bara flinade och åt, gott!

1 knippe färska rödbetor med blast
2 västeråsgurkor eller 1 vanlig färsk gurka
10 rädisor
1 dl hackad dill
4 msk hackad gräslök
2 hårdkokta ägg
1-2 klyftor vitlök
1 l kefir
1 dl crème fraîche
salt och peppar


Skölj och hacka rödbetsblasten, skala och tärna rödbetorna. Lägg rödbetorna och blasten i en kastrull. Häll på 1,5 - 2 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra i 10 min under lock tills de är mjuka, men med lite tuggmotstånd kvar. Låt svalna i kokvattnet. Rör ihop kefir och crème fraîche, pressa i vitlöken, tillsätt rödbetorna och blasten med kokvattnet, gräslök, dill, tärnad gurka samt rädisor skurna i klyftor. Salta och peppra efter egen smak och ställ att svalna ett par timmar eller ännu hellre över natten i kylskåpet. Dekorera med ägghalvor före serveringen.

Receptet hittade jag här.


måndag 15 augusti 2011

Födelsedagsweekend

Dagen efter min födelsedag instruerades jag att lämna av mitt barn hos Bolins och infinna mig på Triangelns tågstation kl 18.00 för avfärd mot hemligt resmål. Kände mig något förvirrad när vi hoppade av tåget mitt ute i ingenstans (för vem har hört talas om Billeberga?) men snart trillade polletten ner. Där ligger nämligen Farbror Elofs skafferi där maten är omskriven, lokal och ekologisk och allt det där och där inredningen är uppbyggd av miljontals loppisfynd.

Vi serverades en femrättersmeny innehållande confiterad ungtupp med syrad och friterad lök och en kräm på gräslök, pilgrimsmussla med bacon, ärtcreme och -skott, långsamt bakad grisnacke med kantareller (ett BERG av kantareller), tryffelsmör och sallad lyonnaise, citrontarte med karamellglass och jordnötter, ost med rödbetsknäcke och nyponmarmelad och vanilj/björnbärsglass och hallonsorbet. Som aptitretare fick vi en liten kopp gazpacho och emellan rätterna en granité på havtorn med färskriven pepparrot som var makalöst gott ihop. Allting var mycket gott, lagom enkelt och väldigt generöst tilltaget. Jag rullade bokstavligen (gården var belagd med väldigt kulliga stenar att snubbla på) ut ur restaurangen mot vårt rum i pensionatet.

Stenugn!

I födelsedagspresent fick jag bland annat en baksten till ugnen så att jag kan gå loss med hårda skorpor och krispiga pizzabottnar. I lördags var det dags att prova! Projektet uppstod dock lite spontant, så vi hade ingen jäst hemma och fick improvisera en deg med bakpulver i. Den blev sådär. Lite bismak och lite seg och trist.

Och sen var det där med handlaget då. Stenen måste vara i ugnen från början för att värmas upp långsamt, så att den inte spricker. Det är alltså inget alternativ att baka ut botten på stenen direkt, den måste överföras på något sätt. Till fick jag dock en brödspade för ändamålet - men att simultant passa, kavla, toppa och överföra pizza till och från spade och ugn så att det räcker för tre hungriga personer låg lite över min förmåga och stressnivå i lördags. Det låg fyllning över hela golvet till slut och jag svor så det ekade och Lea skällde på mig för att jag sa "dåliga ord".

Just denna pizza var tänkt att bli en "vit pizza" med lyxfyllning - kantareller och champinjoner blandades med ägg och riven parmesan, flingsalt och svartpeppar som grundfyllning och toppades sedan med bresaola och hackad bladselleri när den kommit ur ugnen. Nästa gång jag provar kommer den bli god!

It´s homemade currant jelly time!

Har man ingen egen trädgård kan man alltid snylta på andras. Fick en leverans vinbär och krusbär från Östra Grevie som nu blivit gelé till höstens grytor. Eftersom jag hade syltsocker med pektin färdigblandat i hemma kändes det som en enklare lösning än att själv tillsätta något förtjockningsmedel - det blev dock ganska sött. Funkar helt ok om man bara har gelén som tillbehör till maten, men jag vill kunna använda den som smaksättare i såser och liknande också och då blir det lite väl sliskigt. Nästa gång får det bli mindre socker och pektinet tillsatt separat.

Hade ungefär en liter blandade svarta och röda vinbär som jag rensade väldigt grovt (typ bort med stora blad och ev. ruttna bär) och sedan kokade tillsammans med 1 dl vatten i några minuter. Mosade bären så mycket jag kunde med en visp under tiden för att få ut så mycket vätska som möjligt. Monterade sedan upp en sil med en linneduk i som bären fick sila igenom. När de svalnat något kramade jag ut så mycket saft det gick och fick ihop ungefär en halvliter juice. Denna kokte jag sedan tillsammans med 4 dl syltsocker på medelvärme sisådär en kvart. Jag provade konsistensen genom att lägga en sträng gelé på en tallrik, låta den svalna och sedan dra med skeden igenom - när den inte sluter sig är gelén klar. Tappar sedan på burk som jag snabbt steriliserat med kokande vatten och voilá!

onsdag 10 augusti 2011

Sommarfågel


Krydda en kyckling.





Kör upp en nästan full ölburk rakt upp i gumpen på den. Ända upp. Den kan ta det. Grilla sedan en timme under lock.