
torsdag 23 september 2010
Vardagsgryta

fredag 17 september 2010
Farmor Leilas ättiksgurkor
Se till att de små (finger-stora) gurkorna är rena! Kör dem i kallt sköljprogram i tvättmaskinen till exempel! Det gjorde alltid mamma, funkar finfint.
Lägg gurkorna i saltlag i kylen över natten. Du blandar lagen med hjälp av ett ägg, när ägget precis kan flyta i vattnet har du lagom mängd salt. (Sen behöver du inte ägget mer.)
Stuva gurkorna i lager i glasburkar.
Lägg först ett lager gurka, sen 1 vippa krondill (jag gjorde lite revolution och tog 2 per lager för jag gillar verkligen dill!), sen 3 vitpepparkorn och sist en nypa torr hackad chili. (Hur vet man hur stark chilin ska vara?) Varva på tills burken är smockfull. Låt en dillkrona kröna verket.
Koka lagen.
Lag:
1 dl 12 procentig (stark) ättika, ca 1 dl strösocker, 3 dl vatten, koka upp, häll hett över i burkarna. Den ska vara stark men väldigt söt. (Jag använde ganska mycket mer ättika sen när jag smakade av, eventuellt för mycket?)
Dagen därpå: Häll tillbaka lagen från burkarna till grytan – koka upp – smaka av, häll över gurkorna igen. Göres 3 gånger, 1 gång om dagen. Försegla sedan ordentligt direkt när den kokande lagen hällts över, då bildas vakuum och gurkorna håller sig.
Förvara mörkt och svalt, typ i förrådet. Kan avnjutas efter tidigast 3 veckor, men blir godare om man väntar.
Can't wait!
tisdag 14 september 2010
Kålrotsmiddag

Lammrostbiff med karamelliserad kålrot och -puré
Lägg rostbiffen i en ugnsfast form och tillaga i ugn på 150 grader tills köttets innertemperatur är ca 60 grader (typ 40 minuter). Ta ut, lägg över aluminiumfolié och låt vila en halvtimme innan du skär upp det i tjocka skivor.
Tärna en tredjedel av kålroten och förväll. Dela resten i mindre bitar och koka riktigt mjuk. Bryn 25 g smör tills det luktar nötigt och nästan bränns lite, blanda med den kokta kålroten och mixa till puré. Smaka av med salt och peppar.
Fräs den förvällda kålroten i 1 msk olja i en kastrull. Strö över 2 msk socker och fortsätt fräsa tills den fått fin färg. Strö över 1 msk hackad rosmarin och 1 msk riven ingefära, fräs lite till. Avsluta med att hälla över ca 4 msk fond/buljong ifrån köttet, 2 msk apelsinsaft och 2 msk smör och låt koka ihop litegrann.
Servera med bakad potatis.
torsdag 9 september 2010
Fläskfärsbiffar i ugnen

1 burk oliver
1 vitlöksklyfta
500 g fläskfärs
1/4 dl ströbröd
1 ägg
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad mejram
1/2 tsk salt
svartpeppar
några matskedar rostad lök
1 gul lök
1/2 chili
1 burk krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka oliverna och vitlöken. Blanda med färs, ägg, ströbröd och kryddor till en smet. Klyfta löken och hacka chilin, lägg i en ugnsform. Slå över tomaterna och blanda i fonden, salt och peppar. Forma biffar av färsen och lägg ovanpå tomatsåsen, ringla oljan över. In med alltihop i ugnen i ca 40 minuter.
Indisk soppa
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 msk ljust senapsfrö
1 msk spiskummin
1 msk korianderfrö
4 normalstora potatisar, fast sort
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk socker
1 citron
2 dl grädde eller kokosmjölk
1 stor knippa dill
4 tomater
400 g vitfisk (eller frikadeller)
Värm olja i botten av en kastrull och lägg i senapsfröna tills de börjar poppa. Hacka löken och pressa vitlöken och fräs genomskinligt. Tillsätt spiskummin och koriander och fräs lite till. Skala och tärna potatisen och i med den med, fräs ännu en stund. Tillsätt buljong, socker, grädde, rivet citronskal och saften från ungefär halva citronen. Finhacka dillen, grovhacka tomaterna och lägg i tillsammans med fisken eller frikadellerna. På med locket och låt koka 3 minuter. Ät som en häst!

onsdag 8 september 2010
Kalvjärpar
söndag 5 september 2010
Bondens marknad
Ungsstekta rotsaker med chèvre och rosmanrin
sötpotatis
rödbetor
morötter
potatis
rödlök
olivolja
olivolja
2 kvistar rosmarin
1 tsk honung
några droppar citron
1 skiva chèvre per person
pinjenötter eller pumpakärnor
1.Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna rotfrukterna, skär rödbetorna i minst bitar, morötterna lite större, sen sörpotatisen i större bitar och potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Häll lite olja på pappersklädd plåt, lägg på görnsakerna och rör om lite, strö på några nypor flingsalt. Baka ca 25 minuter, rör om försiktigt några gånger, så att rödbetorna inte färgar av sig på alla andra grönsaker.
2.Slå några matskedar olivolja i en kastrull och värm. Plocka bladen av rosmarinkvistarna och hacka dem lite, tillsätt dem i oljan. När det slutat fräsa om rosmarinen, ta från värmen. Rör i honung och citron. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar när oljan svalnat.
3.När sötpotatisen fått lite yta (efter ca 20 min), lägg in chèvren och slå om till grillvärme, häll lite olja på så får den fin färg snabbare. Jag flyttade över mina grönsaker från plåten till en lite mindre ungsform, när jag la på osten.
4.Rosta pinjenötterna eller pumpakärnorna. Jag körde pumpa, men pinje hade nog varit godare.
5.När chévren börjar få färg, ta ut plåten ur ugnen. Strö över rostade nötter/frön och slå över rosmarindressingen, servera genast. Förslagsvis med sallad och bröd.
När man har väldigt många fina tomater kan man äta dem tillsammans med olika sorters ost, dagens ost är buffelmozzarella, jag älskar buffelmozzarella. Idag åt jag den tillsammans med blandade salladsblad, kokta vaxbönort, hackad schalottenlök, granatäppelkärnor, salt, peppar, örtkrydda, basilika, olivolja, balsamvinäger och massor med tomater.
Äppel päppel
.jpg)
fredag 3 september 2010
Höstbevis
.jpg)
Ack ljuva augusti
.jpg)
Piccalilly circus
.jpg)
onsdag 1 september 2010
Cheesus!
Paraguayos!
Min favoritfrukt för tillfället är dessa platta vita persikor som kallas paraguayos, lite sötare och lite fastare i konsistensen. ICA Hägerstensåsen chockar och har dem plötsligt i sin frukthylla, jag kan inte annat än stödköpa, varje dag.
Jag gillar morot!

Idag hade jag Josefin på middag och bestämde mig för att testa Pickipickis morotssoppa med fetaost. Väldigt gott blev det, väldigt enkelt och gick snabbt. Jag ändrade lite i tillagningsmetoden och la till vitlök, men i övrigt följde jag receptet.
Morotssoppa med smak av fetaost, ca 2 port
4 stora morötter
3 små schalottenlökar eller 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong + 5 dl vatten
1 dl crème fraiche
100 g fetaost
timjan, oregano
svartpeppar
Skala morötterna, potatisen och löken och hacka dem. Fräs grönsakerna i lite smör tills löken är mjuk och glansig. Koka upp buljongen samtidigt och tillsätt grönsakerna samt rejält med färsk (eller torkad) timjan och oregano. Krydda med paprika- och chilipulver efter smak. Koka i ungefär 20 minuter och tillsätt därefter creme fraiche och det mesta av fetaosten. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan med lite smulad fetaost och crème fraiche.