
torsdag 31 december 2009
Country mushroom crumble

Jippie!
Fick ett mail av Birgitta. Hon har en kaksprits som Johans farmor har haft. Jag ska få den. Yay!
onsdag 30 december 2009
Önskar mig....
Skagenpanna
I kokboken jag fick till jul fanns dock ett riktigt lågvattenmärke. "Skagenpanna". En hel sida utgörs av ett recept som bygger på att man fräser lite lök, häller på Arlas produkt Skagenpanna, som består av grädde och en färdig "smakpasta" och slänger i räkor och sockerärtor. Det är för fan inget recept! hojtade jag så det ekade i de Småländska skogarna.
Men så igår bland mjölk och fil på Hemköp stod den där och häckade. Skagenpannan. Och jag tänkte, tja? Så till middag åt vi Skagenpanna med lax, räkor, sockerärtor och kokt potatis. Det blev helt okej gott, lite mesig smak kanske. Men det tog två minuter att laga. Jag ger mig.
Och jag vill inte höra något om att den där smakpastan till skillnad från mina egna kryddor, som också tar två minuter att tillsätta, innehåller E417 och kaliumsorbat. Inte ett ord.
Tre förslag till
Cocktail med svarta bönor, bacon, chili och avocado
Country mushroom crumble - svamp under smultäcke
Sparris med lime och gräslök
tisdag 29 december 2009
Nyårskandidat 1
Petit-chou med sellerikräm och päron
12 st små puffar
50 gr smör
1,5 dl vatten
1 dl vetemjöl
1 ägg
150 gr rotselleri
2 msk creme fraîche
salt, peppar
1 päron
Smält smöret i vattnet i en kastrull. Blanda i mjölet och ägget medan kastrullen är kvar på plattan på låg värme. Vispa kraftigt tills degen släpper ifrån kanterna. Klicka ut med tesked på en plåt och grädda längst ner i ugnen i cirka 15 minuter på 200 grader. Låt svalna på galler.
Skär sellerin i små bitar och koka mjuk. Mixa och låt svalna, blanda med creme fraîchen och smaka av med kryddor. Klicka ut på puffarna. Skär tunna skivor av päronet att toppa med.
Help, please
måndag 28 december 2009
Zucchini- och spenatplättar
Zucchiniplättar, 4-6 portioner
2 zucchini
2-3 dl tinad bladspenat
1 dl dill
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl vetemjöl
2 ägg
salt, peppar
paprikapulver, chilipulver
matolja
citron
Riv zucchinin grovt och lägg den i en bunke, salta och lägg den under press. Pressa ut så mycket vätska som möjligt. Tina bladspenaten, finhacka löken och vitlöken och blanda tillsammans med zucchinin. Strö över mjölet lite i taget och blanda ordentligt. Blanda i äggen, dillen och krydda. Stek i rikligt med olja på medelvärme tills plättarna är gyllenbruna. Pressa citron över biffarna och servera.
Fläskfilé med aprikos och mynta
1 fläskfilé
1-2 gula lökar
1 tsk malen ingefära
12 torkade aprikoser
2,5 dl matlagningsgrädde
½ tärning köttbuljong
2 msk hackad mynta
Dela filén i två bitar och bryn runt om i en stor stekpanna. Klyfta löken och låt den bryna med. Krydda med salt, peppar och ingefära. Slå på grädden och buljongtärningen, lägg i aprikoserna och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Ta upp köttet och skär i skivor, lägg tillbaka i såsen och krydda med myntan. Servera med bulgur eller matvete.
Julskinkornas limousine

1 rimmad skinka à ca 3 kg
2 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin
2 tsk mejram
5 lagerblad
hackad färsk persilja
Skölj skinkan, lägg två aluminiumfolielängder i kors och placera skinkan i mitten. Stöt alla kryddor i en mortel och gnid in blandningen ordentligt runt om. Slå in skinkan i folien och kör i ugn i 175 grader tills temperaturen är 70-75 grader.
lördag 26 december 2009
Julfavoriter hos familjen Larsson
tisdag 22 december 2009
Finska julstjärnor - joulutorttu
Varje år lagar vi traditionella finska julstjärnor med plommonsylt till jul. Vanligtvis bakar vi dem med köpt smördeg, men i år fick vi för oss att jag skulle göra degen själv, det gjorde jag utifrån ett recept från Katjas mat. Det blev väldigt lyckat, men jag är lite osäker på om det verkligen var värt att göra degen själv.
Julstjärnor, ca 30 st
250 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g kesella
plommonsylt
Blanda mjöl och bakpulver, kör det tillsammans med smöret i en matberedare tills det är en smulig massa. Tillsätt kesellan och kör tills degen formas till en kladdig boll. Svep in den i plastfolie och låt den vila i kylen ca 12 timmar.
Ta ut degen och kavla ut den på mjölat bakbord med hjälp av en mjölad kavel. Vik degen i tre delar och kavka ut den igen, upprepa 4-5 ggr. Låt degen vila på mjölat bakbord i ca 30 minuter. kavla sedan ut degen igen, så att den är ett par milimeter tunn. Skär degen med hjälp av en degsporre i ca 5x5 centimeters rutor, lägg en liten klick sylt i mitten av varje ruta. Sporra från varje hörn av rutan in mot mitten och vik in ett hörn av varje flik. Man kan även göra halvmånar eller trekanter, det går förmodligen mycket snabbare. Pensla ordentligt med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen som är 225 grader varm.
måndag 21 december 2009
Sillsallad utan sill
söndag 20 december 2009
Bästa grytan
Den här grytan hittade jag i något reportage om smalmat för hundra år sedan och nu hittar jag inte receptet, men jag gjorde den efter minnet och det blev som det skulle. Det kan vara den bästa köttgrytan som finns. Om man inte räknar dillkött.
Ca 1 kg högrev
1 liter buljong
1 gul lök
1 pkt passerade tomater
1 burk svarta oliver
1 burk majs
sockerärtor
persilja
Hacka löken och fräs olja i botten av en kastrull. Skär köttet i lagom stora grytbitar och fräs tills de fått lite yta. Salta och peppra, och strö över ca en tsk chilipulver. Slå på buljongen och koka utan lock i ca en timme. Häll sedan i tomaterna och oliverna och koka en timme till. De sista 5 minuterna, lägg i majs och sockerärtor och koka med. Servera med ris och hackad persilja.
Det blir sjukt mustigt, jag tror det beror på oliverna. Oliverna blir för övrigt helt magiskt goda när de kokat en timme i tomatsås. Dessutom är det lite smalt och innehåller inte så mycket saker, så jag tycker det kan sägas en gång till: det är en grym gryta!
Nu drar vi till Jönnet en vecka. God jul!
fredag 18 december 2009
1-2-3-4-5-6-Bas!
Min soppbas ser ut som följer:
Hacka en lök, gul eller några schalotten, fint och fräs i botten av en djup kastrull i rätt mycket smör, några matskedar sådär. När den är mjuk men utan färg strör jag över ett par matskedar mjöl så att det blir en tjock smet, a k a bottenredning. Här får man se upp så man inte bränner mjölet och får en äcklig degklump i botten. Sedan spär jag med buljong, lite i taget, för att behålla lite tjockare konsistens.
Där är basen, sedan får man gå loss med soppinnehåll by choice. Jag brukar köra blandad svamp eller grönsaker, någon gång gör jag med räkfond och kanske lite strimlad rökt lax eller rom. Jag gillar att toppa med något krispigt, typ strimlade sockerärtor eller salladslök.
Beroende på hur bra buljong jag har så slinker det ibland i mina vanliga smaksättare: vitt vin eller sherry, ev lite kalvfond, tabasco, kanske lite tryffelolja. Om det passar soppan brukar jag också ha en liten tetra matlagningsgrädde i på slutet.
Bra vardagsmatlagning på så vis att det blir en helhemlagad middag som ser lite besvärlig ut men ändå går rätt fort att göra.
torsdag 17 december 2009
"Jag vill ha knäck. Kram."
Tips: Smörj en plåt med lite olja innan du radar upp formarna, då står de bättre när du fyller på med knäcken. Använd antingen en gryta eller en stekpanna med höga kanter när du kokar knäcken, håll koll på värmen så att knäcken inte kokar över. Det gör dock alltid min, minst en gång. Och jag bränner mig alltid, minst en gång. Knäck är väldigt varm när den kokar, glöm inte det. Om den blir seg på slutet när du häller upp den i formarna kan man ha på lite värme på spisen, så mjuknar den igen.
Cecilias kola
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1 msk smör
bakplåtspapper
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en stekpannan eller gjutjärnsgryta. Gör kulprov. När kolan är seg och kan rullas tar du i margarinet. Häll upp på ett bakplåtspapper penslat med margarin eller olja. Skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Slå in bitar i bakplåtspapper.
Juliga minimuffins
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Muffins: Vispa ägg och socker pösigt.
- Vispa in smör och kesella i äggvispet.
- Blanda saffran, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt till äggvispet.
- Skrubba citronen, riv skalet och pressa juicen. Tillsätt till äggvispet.
- Fyll småbrödsformar med 2/3 smet.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Glasyr: Vispa alla ingredisenser.
- Bre eller spritsa på muffinsen.
- Garnera med rivet apelsinskal.
måndag 14 december 2009
Tråkvardag, tråkmat
Här kommer ett till vardagstips.
Räkröra till bakpotatis
300 gr skalade räkor
hackad koriander, chili och lök
saft och skal från 1 limefrukt
majonäs och gräddfil
söndag 13 december 2009
Vit chokladtryffel
1 dl vispgrädde
300 gr vit blockchoklad
25 gr smör
1 tsk honung
½ kuvert saffran
Smält smöret tillsammans med grädden i en kastrull, blanda i honung och saffran. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i kastrullen tills allt smält och blivit en jämn smet. Ställ i frysen någon timme.
Häll florsocker på ett fat och ställ upp pappersformar. Ta ut smeten och forma kulor i en teskeds storlek, rulla i sockret. Förvara i kylskåp.
lördag 12 december 2009
Asieninspirerad panerad fisk
Lördagsnöje i babyville
Trolldeg
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
Figurerna torkas i ugn 1 timme i 100 grader, sedan får de stå kvar över natten.
Imorgon ska vi måla!
Observera särskilt varmkorven med ketchup och senap i förgrunden, den är jag speciellt stolt över. Jag har också tillverkat en croissant för när vi bjuder Lisa på fika, som synes till höger om korven.
onsdag 9 december 2009
Rödfruktsoppa II (Kristina gästbloggar)
Soppa:
1 gul lök
oliv- eller rapsolja
500 g färska rödbetor
2 morötter
2 potatisar
1 liter grönsaksbuljong
1 äpple
2–3 msk outspädd svartvinbärssaft
salt och peppar
Röra:
Kesella
Getost eller fetaost
Solroskärnor eller pumpafrön
Salt och peppar
Hacka lök och rotfrukter fint, fräs en stund i olja tills de är lite mjuka. Häll sedan över buljongen och låt puttra i 15 min. Lägg därefter i finhackat äpple och häll i vinbärssaften, koka ihop ett par minuter. Här ska egentligen soppan mixas slät med stavmixer men första gången jag gjorde soppan så gick min gamla trotjänare till handmixer sönder mitt i så sen dess har jag struntat i det. Är allting bara tillräckligt finhackat kan man mosa lite med sleven om man vill, eller strunta i det. Jag tycker bitar är ganska gott, vi är väl vuxna människor!
Till soppan brukar jag göra en röra baserad på frön, någon sorts ost och kesella, beroende på vad jag har hemma. Rosta först lite frön i en torr stekpanna på hög värme, häll dem i en skål. Häll kesella och smulad ost i skålen, blanda väl, salta och peppra. Häll en klick i din sopptallrik innan du äter och soppan blir genast ännu godare.
/Kristina
söndag 6 december 2009
Rödfruktsoppa

Kål
½ huvud vitkål
½ huvud savoykål
1 tsk kummin
1 tsk dillfrö
salt, peppar
Strimla kålen och fräs i en kastrull tillsammans med lite smör och fröna. Slå på en halv deciliter vatten och låt puttra under lock tills kålen mjuknat.
Det finns, i den bästa av världar
Igår var jag i Köpenhamn och ledsagades av Patrik till tre finfina ställen:
Nummer ett, en thésalong vid namn Tante T på vesterbro, bjöd på en kanna Lapsang med "kakbord", vilket innebar en bricka med tre tårt/pajbitar (choklad, pecannöt och citron), scones och småkakor med grädde och vaniljkräm och sylt. Här försökte jag faktiskt ta kort på den lilla "teatimern" med tre timglas som indikerade light, medium eller strong dragningstid på kannan, men servitrisen kom ivägen och batteriet tog slut.
Därefter knallade vi en stund och hamnade i norrebro på Soupanatural där vi drack 2-för-1-cocktails med fläder och apelsin och grapefukt och åt rotfruktsoppa (Som vi med bristfällig danska trodde hette rödfruktsoppa och skulle innehålla typ... röda frukter. Kanske lite vinbär, till exempel?).
Ett par drinkar och en regnpromenad senare avslutade vi kvällen på Malbeck på Istedgade, jag sjöblöt med sminket rinnande, Patrik helt oberörd och fräsch tack vare sin hatt - jag önskar mig en sydväst i julklapp. Anyhoo, där drack vi två olika röda viner som båda var väldigt goda och serverades i glas stora och djupa som ölglas. Om vi har riktig tur kommer Patrik kanske att bidra med en bild eller två från sin lite mer batteristarka mobilkamera?
Kvällen avslutades med en pölse på stationen men den var egentligen inte värd ens detta sparsmakade omnämnande.
Idag då, var vi hela högen på Bloom och drack afternoon tea med Sara och Fredrik. Inte heller där hade jag sinnesnärvaro nog att dokumentera med en bild. Lea var i det närmaste exemplarisk när hon vräkte i sig små biscottis och söta scones med grädde, nej förresten, clotted cream, och björnbärssylt och torkade av sina gräddiga (nej förresten, creamiga) händer på Saras kofta.
Förutom allsköns kakor fick vi thé i världens vackraste kanna och sandwiches med rostbiff och senap, hackat ägg och majonäs och någon sorts laxröra. Det fanns också paté eller något liknande och hela sardiner och citronkakor. Och parfym på toaletten i en sån där flaska med puff och bladguld på väggarna och två män med kontrabas och gitarr som spelade Visa från utanmyra på alldeles lagom hög volym.
Det var en fin helg.
missbrukad gästfrihet
//stinapina i sjukstugan
onsdag 2 december 2009
Choppa = Soppa
Klar grönsakssoppa
3 stora potatisar
3 stora morötter
1 bit rotselleri
1 bit röd- eller vitkål
1 halv purjolök
1 gul lök
2 l grönsaksbuljong
lagerblad
mejram
hackad persilja
Hacka alla grönsaker i lagom stora bitar. Potatisen mjuknar snabbast, så de bitarna kan vara aningen större än de andra rotfrukterna. Fräs löken i lite fett i botten av en stor kastrull, lägg i de andra grönsakerna och slå på buljong och kryddor. Låt koka tills grönsakerna är av lagom konsistens.
Soppan kan såklart varieras och kryddas i oändlighet, detta var vad jag råkade ha hemma.
måndag 30 november 2009
Soupafly
Potatis- & purjolöksoppa
6-8 stora skalade potatisar
1 purjolök
1,5 liter grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
5-6 torkade svarta trumpetsvampar
mejram, timjan, rosmarin efter behag
Fräs vitlöken. Dela potatis och lök i lagom bitar och koka i buljongen och kryddorna tills det är mjukt nog att mixa. Jag gillar lite bitar i så jag kör bara omkring lite kort med mixerstaven tills det blir fin konsistens. Om man vill kan man toppa med en skvätt grädde eller mjölk.
Till soppan serverade jag en bit fläsk (ca 500 g) som jag bakat hel i ugnen med massor av kummin (skär snitt och peta ner de stötta fröna med en tesked) i ca 45 min på 225 grader. Den skivas sedan tunt och äts på tjocka skivor surdegsbröd till soppan. En gurkin eller två hade nog inte varit fel till heller.
söndag 29 november 2009
Fina fröknar från Solna
Rödbets- och chèvretoast
En skiva bröd per person
Rödbetor, ungefär en per person, beroende på storlek
Chèvre
Valnötter
Honung
Nymald svartpeppar
Koka rödbetorna. Rosta brödet och skär av kanterna. Skiva rödbetorna i lägg dem på mackorna. Skiva osten och lägg en skiva på varje macka. Strö över valnötter, ringla över lite honoung. Grilla några minuter i ugnen. Mal över lite peppar. Ät med sallad, gärna med ruccola.
Till risotton använde jag ett grundrecepet från Nakne kocken som jag gillar. Dock tror jag att man kan dra ner på mängden smör, känns lite mycket med 7o gram. Jag hoppar även över sellerin, bara för att jag är snål och inte vet vad jag ska göra med den som blir över. Funderar dock på att testa med selleri nästa gång. Jag gjorde risotton med torkade trattkantareller, sockerärtor och rostade pinjenötter.
Helena blev satt i arbete.
Risotto, 6 portioner
Drygt 1 liter grönsaksbuljong
1 msk olivolja
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
½ stånd stjälkselleri
400 gram risottoris (jag använder alltid carnaroliris)
2 vinglas vitt vin eller torr vit vermouth
70 gram smör
115 gram parmesanost
ca 1 dl torkad svamp + ca 1-2 dl vatten
Sockerärtor
Pinjenötter
Lägg svampen i blöt i 15 minuter, häll av och spara spadet till risotton. Riv osten. Rosta pinjenötterna. Finhacka lök, vitlök och selleri. Värm buljongen i en kastrull. Blanchera sockerärtorna, dvs koka upp vatten, lägg i ärtorna i ca 1 minut. Häll av dem när färgen på ärtorna ha intensifierats, koka dem inte för länge. Skölj i kallt vatten och lägg i en skål med iskallt vatten ev med is, så att det kyls ner snabbt och ordentligt. Skär ärtorna i mindre bitar.
Fräs löken och sellerin i olivoljan i en kastrull. När grönsakerna har mjuknat tillsätter man riset och höjer värmen något. Rör om. Efter några minuter ser riset genomskinligt ut och då tillsätter man vinet. Rör i princip hela tiden och var vaksam på att det inte fastnar i botten. När vinet kokat in tillsätter man en slev buljong. Låt buljongen koka in, fyll på med svampspadet och mer buljong tills riset är mjukt, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Riset ska absolut inte stormkoka, utan helst sjuda och småputtra. Rör hela tiden och tillsätt buljongen slevvis.
Ta kastrullen från värmen, rör i svampen och sockerärtorna. Tillsätt smöret och parmesanen, rör om försiktigt och låt kastrullen stå med locket på i 2-3 minuter. Strö över pinjenötterna. Servera med sallad och vänta inte med att äta. Risotton tjänar inget på att stå, så servera den snabbt. Jag lagade vår risotto efter att vi hade ätit förrätten.
fredag 27 november 2009
Två dagar i rad
1 gul lök
1 pkt dyr quornfärs
champinjoner
svarta oliver (goda)
1 burk Mutti krossade tomater
tomatpuré
asiatisk fisksås
mycket vitlök
basilika
soya
salt
socker
peppar
Jag brynte löken först. Sedan brukar jag vara ambitiös och låta löken vila lite på en tallrik medan jag steker svampen och quornfärsen. Sen får löken vara med igen. Samtidigt häller jag i tomaterna och sen kryddar jag med resten av grejerna. Jag har kommit på att en quornfärssås sällan blir för salt. Salt tomatsås är gott!
Linsbiffar!
Linsbiffar, 4 portioner
Skölj linserna och koka dem tillsammans med vattnet och buljongtärningen. Låt svalna. Mixa kikärtorna med stavmixer och blanda dem tillsammans med linserna. Finhacka lök och vitlök och blanda dem tillsammans med linser och kikärtor, rör i kryddor och ägg. Mixa mer vid behov. Gör pannbiffsstora biffar och stek på medelvärme.
måndag 23 november 2009
Snabblunch
Spagetti
Koka pastan, riv parmesanen, dela cocktailtomaterna. Rosta fröna. Häll en skvätt grädde på pastan, lägg i osten och tomaterna så att de värms något. Krydda. Dela och lägg i avocadon. Strö över fröna.
söndag 22 november 2009
Räk-o-rama!
Räkcocktail
Ett lagom antal räkor
Majonäs
Vitlök
Avocado
Schalottenlök
Chili
1 kruka koriander
1 lime
Skala räkorna och spara undan skalen. Lägg i en skål (eller kanske ett cocktailglas) och blanda med limejuice, hackad lök, chili och koriander. Blanda i avocadon i bitar. Pressa en vitlöksklyfta i majonäsen och toppa med den. Ät tillsammans med rostat surdegsbröd.
Räksoppa
Lägg räkskalen i en kastrull och häll vatten som precis täcker skalen. Koka upp och låt sjuda några minuter. Sila bort skalen, ställ fonden åt sidan. Hacka en lök och pressa en vitlök i kastrullen tillsammans med lite smör, fräs gyllene. Strö över 1-2 matskedar vetemjöl och späd med fonden lite i taget. Låt puttra och tjockna en stund. Häll i mjölk eller grädde, sisådär 2 dl.
Jag smaksatte med lite sherry (som vanligt...), 1msk tomatpuré, lite fisksås och lade i skalade räkor och hackad salladslök och koriander.
Tyvärr glömde jag ta kort på det hela, den där cocktailen var verkligen ett spektakel. Jag har ätit så mycket räkor att jag mår lite illa när jag tänker på det.
torsdag 19 november 2009
onsdag 18 november 2009
Pumpasoppa och majsplättar
Majsplättar, 4 portioner
1 röd chili (spansk peppar)
Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vispa ner mjölblandingen i mjölk- och äggblandningen. Kärna ur chilin och finhacka den och koriandern, vispa ner i pannkakssmeten. Ställ in i kylen. Skölj majsen och låt den rinna av. Rör ner majsen i blandningen och stek plättar på medelvärme.
tisdag 17 november 2009
Burgare
På 400 gr nötfärs får jag ungefär sex-sju burgare med hjälp av min fina lilla gadget hamburgerpressen. Fenomenal pryl! Enkelt att forma lika stora burgare och att reglera tjockleken så att vissa får rare (jag) och alla andra får mer välstekta trots samma tid i pannan.
Jag smaksätter vanligen med salt och peppar, tabasco, chiliflingor och ganska mycket dijonsenap. Brukar också ha en äggula i smeten för bättre hållfasthet. Igår åt vi med rödlök och salladslök, tomat, saltgurka och ruccola. Det bästa med hela kalaset är att Lea tycker det är så gott att hon jublar och fnittrar sig igenom hela måltiden och till och med kan tänka sig ett salladsblad eller två.
Leila och paketen (Kristina gästbloggar)
söndag 15 november 2009
Supersöndag
Jag har ett tag känt mig sugen på thailändska fiskkakor, så jag försökte mig på en egen variant. Något recept hade jag inte precis, men det gick rätt bra ändå. Såhär gjorde jag:
4 frysta laxfiléer
ett par salladslökar
2-3 torkade limeblad
1 lime
2 msk majonnäs
1 halv hackad chilifrukt
Tina fisken och lägg den i kokande vatten någon minut för att få lite fastare konsistens på köttet. Riv skalet på limen, smula limebladen, hacka chilin och löken och lägg allt tillsammans med fisken och saften från halva limen i en bunke. Mixa till en färs och blanda med majonnäsen. Salta och peppra. Forma små bollar och platta ut till kakor. Ställ i kylskåpet någon halvtimme för att stelna till lite. Stek på hög värme, panera eventuellt med lite ströbröd för bättre yta.
Vi åt kakorna tillsammans med sallad på ärtskott, svarta bönor, salladslök och hyvlad fänkål, med en dressing på apelsinskal och saft. Till det hade vi limemajonnäs och thaidipp enligt receptet som jag skrivit om tidigare (risvinäger, fisksås, soja).
Närhetsprincipen
Scones från Rutiga Kokboken, 4 kakor:
- 8 dl vetemjöl, jag byter ut hälften mot grahamsmjöl
- ½ tsk salt
- 4 tsk bakpulver
- 100 g margarin eller smör
- 4 dl mjölk eller filmjölk (jag brukar använda filmjölk)
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela matfettet med fingertopparna. Tillsätt mjölken eller filmjölken och blanda snabby ihop degen. Dela degen i 4 delar. Klappa eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka med en mjölad kniv i fyra delar, nagga ev med gaffel. Grädda brödet i mitten av ugnen på 250 grader i ca 12 minuter.
Jag gjorde en halv sats och det gick hur bra som helst.
lördag 14 november 2009
Inbjudan
Med extra chäääs
1 dl äppelcidervinäger
2 msk strösocker
1 smulad torkad röd chili
1 stort päron, skalat och i tunna skivor
100 gr stiltonost
20 gr smör
ev 1 msk portvin
2 stora brödskivor
Koka upp vinäger, socker och chili, häll vätskan över päronskivorna och låt svalna. Mosa samman ost, smör och portvin, bred på brödet och grilla i ugnen till mackorna är gyllenbruna. Servera med päronen.
Istället för vin: häxbrygd
Skala en tumstor bit ingefära och lägg i termos eller karaff tillsammans med en kanelstång och en halv pressad citron. Häll på kokande vatten och låt dra. Drick hett eller svalnat under dagen. Bli frisk.
And it keeps on keeping on
1 blomkålshuvud
1 klyfta vitlök
1 liter grönsaksbuljong
1 lagerblad
2 msk torkade fläderblommor
1 skvätt sherry
1 skvätt grädde
1 skvätt äppelmust
salt och peppar
Fräs vitlöken ordentligt i olja/smör så den blir rostad. Lägg i blomkålen, slå på buljong och alla kryddor och koka mjuk. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
onsdag 4 november 2009
Gryta
4-5 hela skalade schalottenlökar
ca 1 kg högrev
2 stora morötter
några nävar körbärstomater
2-3 dl rödvin
1 burk creme fraîche med löksmak
1 msk stötta senapsfrön
1 stor klyfta vitlök
en handfull torkade svarta trumpetsvampar
1 tsk farinsocker
3 dl köttbuljong
1 lagerblad
salt och peppar
Jag fräste löken hel tillsammans med köttet som jag köper i hel bit och skär i lagom stora kuber (inbillar mig att det blir saftigare när jag köper hel bit). Pressade i en vitlök, strödde över farinsocker, senapsfrön och salt och peppar. När köttet fått lite yta runt om, slå på vinet, buljongen och rör ner creme fraîche och låt puttra i ca 1,5 timme. Låt den torkade svampen koka med. Samtidigt som jag sätter på potatisen lägger jag i morötterna i slantar och de hela tomaterna. Köttet får puttra ytterligare en halvtimme eller tills det är mört medan jag pressar potatisen och rårör lingon att ha till. Strö över persilja innan servering.
Julen är här!
Härmapa - blomkålsbonanza
Inspirerad av Johanna var jag tvungen att göra en egen version av hennes blomkålspasta, oklart dock om min blev godare. På sin höjd oavgjort skulle jag tro. Men gott blev det, gott och milt. Dock inte för kålkänsliga magar. Som, öh, min. Aj.
1 blomkålshuvud
½-1 dl mjölk
smör eller liknande
rostade pumpakärnor, solrosfrön och pinjenötter
spaghetti
grönsaksbuljong
salt, peppar
stekt bacon, halloumi, eller riven ost
örtsalt
Dela ett blomkålshuvud i fyra delar och koka tillsammans med salt. När det är lmjukt, men lite al dente, ta ut 1-2 delar. Koka resen mjukt. Koka pasta, kanske tillsammans med en grönsaksbuljongtärning. Rosta frön. Mosa den mjuka blomkålen tillsammans med mjölk och smör till en grov puré. Dela resten av blomkålen i mindre bitar. Blanda pastan med puréen, strö över blomkålsbitar och rostade frön. Servera ev med ytterligare smör och gärna något salt som stekt halloumi, stekta knapriga baconbitar, eller varför inte riven parmesan eller något liknande.
tisdag 3 november 2009
Salt, gott, nyttigt
Edamamebönor är mitt favoritsnacks, ja ok, kanske bortsett från vinägerchips, och jag kanske bortsett från ytterligare några sorters chips. Men, bönorna är både salta, goda och nyttiga, så på så vis toppar de listan. Finns att köpa billigt i de flest asiatiska affärer och jag tror att att ICA har en egen sort. Finns i sådana fall i frysdisken vid ärtor och andra frysta bönor.
Ta bönorna ur frysen, lägg en näve eller två i en djup tallrik, häll på 1-3 msk vatten, täck med gladpack och micra 2-3 minuter. Micra dem inte för länge, då blir de mjuka och lite mjöliga. Men de ska självfallat vara tinade och varma. Strö över flingsalt och ät. Man äter dock inte själva bönskidorna, utan man drar ut bönorna med tänderna.
Blomkålsbonanza
1 blomkålshuvud
1 citron
1 matsked smör
1 handfull skållade mandlar
spaghetti
salt och peppar
tryffelolja
Ångkoka blomkålen mjuk och mixa med lite smör. Krydda med tryffelolja, salt och peppar, rivet citronskal och saft efter behag. Blanda med pastan, hacka mandlarna grovt och strö över. Persson-delen av familjen åt med generösa mängder riven ost, själv hade jag lite dill över. Milt men gott!
Enklaste quorngrytan
Basen är följande:
quornbitar
1 gul liten lök eller 2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 lime
1 burk lätt crème fraiche eller liknande mejeriprodukt
salt, peppar
paprikapulver, grillkrydda
matfett
Sen kan du komplettera med grönsaker som du har hemma, jag körde paprika idag. Brukar ha i konserverade champinjoner som jag gillar. Kikärtor, majs, bönor, ärtor, squash skulle säkert också funka.
Hacka löken. Hacka chilin, jag kärnar ur min först. Stek quornen i matfettet. När den börjar tina, häll i löken, chilin och ytterligare grönsaker som behöver stekas. Krydda. Häll på crème fraichen. Pressa i vitlöken. Riv limeskal och häll i. Låt puttra och späd med vatten eller mjölk för mer såsig konsistens. Pressa i ytterligare lime efter smak.
Servera med ris.
måndag 26 oktober 2009
Viva la Crêpe!
Crêpes, 20 st (lagom för 4 pers)
5 dl vetemjöl
4 dl vatten
8 st ägg
4 dl mjölk
75-100 gram margarin eller smör (jag använde riktigt smör)
Vispa samman mjölet och vattnet till en jämn klimpfri smet. Vispa i äggen och mjölken. Smält matfettet och låt det svalna något och blanda sen ner det i smeten. Låt smeten stå och svälla 1-2 timmar i kylen.
Hetta upp en liten stekpanna, lägg i lite matfett och låt det bli ljusbrunt (behövs bara till första pannkakan). Häll i ca ½ dl smet, fyll hela stekpannan med ett tunt lager smet. Lägg pannkakorna på en tallrik om de inte fylls direkt, gärna med en remsa smörpapper emellan.
Trattkantarellstuvning, 4 port
1 liter trattkantareller
2-3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
½-1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
Ev lite paprikapulver och rosmarin.
Rensa och skölj svampen, klipp den in mindre bitar med en sax. Finhacka löken. Smält matfettet i en stekpanna, häll i svamp och lök. Fräs upp och låt puttra tills vätskan som bildas har kokat in igen och löken är mjuk. Strö på mjölet, fräs och rör om. Späd med grädde och sen med mjölk. Låt stuvningen koka på svag värme och under omrörning i ca 10 min. Salta och peppra. Krydda vid behov.
Fyll varje pannaka med en rand stuvning, rulla ihop, lägg i en ungsfast form, riv ost och strö över. Gratinera på ca 150 grader i ugnen.
Jag serverade mina med kokta rödbetor och en stor sallad med olika sorters salladsblad, tomat, oliver, gurka, avocado, rostade solrosfrön/pumpakärnor och mozzarella. Salt, peppar, persillada, basilika, olivolja, balsamvinäger och lite citron på det. Sen hade vi choklad-bonanza till efterrätt.