lördag 6 februari 2010
Morotssoppa
Eftersom vår grönsakslåda såg ut såhär -->
fick det lov att bli morotssoppa till fredagsmiddag. Och eftersom humöret inte precis var på topp efter en vecka i snorets tecken var det läge för lite uppiffning av middagen.
Vi hade lite salami hemma som började se torr ut, så jag lade den på lite bakplåtspapper på en plåt och torkade den i ugnen på 150 grader i några minuter. Sen får den ligga och rinna av sig lite på hushållspapper och simsalabim har man salamichips till fredagsdrinken. Drinken bestod av Xantén som vi aldrig lyckas dricka upp, lite vitt vin, lime och citronläsk. Litegrann som en sån där drink man köpte när man var knappt 18 och ute i Jönnet första gången.
Själva soppan då? Jag läste ett gäng recept och lagade en blandning av dem. Såhär gick det till:
6 stora morötter
1 bananschalotten
5 kardemummakapslar
½ tsk vanilj
½ tsk cayennepeppar
1 lillfingerstor bit färsk ingefära
1 liter hönsbuljong
1 dl vitt vin
Fräs löken och kryddorna i lite olja i botten av en kastrull. Slå på vätskan och lägg i de skalade och delade morötterna. Koka mjukt. Ta av plattan, fiska upp kardemumman och ingefäran och kasta. Mixa slätt och servera med t ex kalvfrikadeller (!) eller stekt bacon/fläsk eller kanske räkor?
Etiketter:
rotfrukter,
smårätter,
soppa,
under en halvtimme,
varmrätt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar