söndag 7 februari 2010

Chlodnik och Plov

Hej! Isabella heter jag som gästbloggar idag, är god vän till Cecilia.

Igår bjöd jag och min kombo hem 10 personer på inflyttningsmiddag. Kvällens mat/dryck-tema var Östeuropa i allmänhet och Polen i synnerhet. Som välkomstdrink serverades Zubrowka (vodka smaksatt med gräs) med äpplejuice i shotglas och tilltugg til detta var inlagd polsk saltgurka skuren i stavar med honung och smetana att dippa i. Smetana liknar närmast creme fraiche, men är sötare i smaken. Finns att köpa i polska/ryska mataffärer.

Förrätten vi serverade var den kalla rödbetssoppan Chlodnik, som egentligen är en sommarsoppa. Men den är så god och lätt att göra att vi valde att bortse från det. Enda minuset var förstås att vi inte fick tag på rödbetsblast.

Ingredienser:

Ett knippe rödbetor (med blast)
2 dl vatten
1 stor gurka eller 4 små Västeråsgurkor
2 vitlöksklyftor
1 knippe rädisor
1 kruka dill
1 kruka gräslök
1 dl creme fraiche eller smetana
1,5 l filmjölk
salt och (vit)peppar

Skölj och hacka rödbetsblasten, skala och tärna rödbetorna smått. Lägg detta i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Tag sedan av kastrullen från värmen och låt svalna. Skär den skalade gurkan och rädisorna i små tärningar, riv vitlöksklyftorna, hacka gräslöken och dillen. Blanda alltsammans i kastrullen med rödbetorna och blanda i filmjölk och creme fraiche. Salta och peppra efter smak. Låt stå i kylskåpet till soppan är riktigt kall. Jag brukar göra soppan dagen innan servering, då smakar den mer. Dekorera med en ägghalva vid servering. Detta recept räckte till 12 små portioner, soppan är mycket mättande!

Över till varmrätten, Plov, som var önskad av Cecilia som var en av gästerna på middagen. Detta recept räcker till 10 personer. Du behöver:

50 g skivade mandlar
4 msk solrosolja
800 g tärnat lammkött
2 stora morötter skurna i tunna, korta stavar
2 stora gula lökar, tunt skivade
75 g torkad aprikos, hackad
675 g rundkornigt ris
4,5 dl kycklingbuljong
1,5 dl apelsinjuice
1 msk rivet apelsinskal
6 dl vatten
Salt
Svartpeppar
Kärnor från 2 granatäpplen

Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut mandeln på en bakplåt och rosta i ca 5 min tills de fått lite färg. Ta ut och lägg åt sidan och sänk ugnen till 180 grader.

Värm oljan i en riktigt stor gryta eller wok. Stek allt lammkött i ca 6 minuter. Ta upp köttet ur pannan och ställ åt sidan. Sänk värmen något och stek morötterna i ett par minuter och tillsätt sedan lök och stek lite till. Det ska bara bli mjukt. Blanda ned aprikoserna och riset. Rör runt i ett par minuter så att riset täcks av oljan. Lägg i lammköttet, apelsinskalet och mandlarna. Salta och peppra. Häll på kycklingbuljongen, apelsinjuicen och vatten. Koka upp. Ställ sedan in kastrullen i ugnen med locket på. Låt koka i ugn i ca 40 min, tills all vätska absorberats. Servera med granatäpplekärnor sprinklade all over. Så himla gott!!

Till detta serverade jag kokt blomkål på polskt vis med en sås gjord på ströbröd brynt i en massa smält smör, salt och peppar. Divine i all sin enkelhet. Och det dracks förstås bara polsk öl under kvällen, beställ en låda Zywiec på Systemet och njut!

Na zdrowie!

/Isabella

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Yay för gästbloggandet och tack för en fantastisk middag! Gurkorna, soppan, ploven och Zubrowkan, allt var toppen, när drar vi till Polen?!

Johanna sa...

Vad är grejen med alla syrade mjölkprodukter i öststatsmatlagningen? Det utesluter mig från en massa rätter! Plov lät dock sjukt gott, jag fick se receptet på förhand och var avundssjuk hela kvällen!

Cecilia sa...

Och med all rätt, det var riktigt gott!