måndag 22 februari 2010

Matbloggen united

För att fira Cecilias besök i Malmö drämde vi till med en heldag gemensam matlagning med asiatiskt tema. Efter en omfattande inköpsrunda lagade vi en buffé bestående av sommarrullar, gyoza/wontonknyten, glasnudelsallad, kimchi och koreanska pickels på gurka och böngroddar.



Sommarrullar
Sommarrullar, eller färska vårrullar, görs med rispapper som läggs i blöt för att bli mjukt. Vår fyllning bestod av glasnudlar, morot, böngroddar, kinesisk gräslök, koriander, sallad och räkor. Börja med att skära grönsakerna i tunna stavar. Förbered en arbetsyta med en blöt kökshandduk att göra rullarna på, så att pappret inte fastnar. Ta fram en stor form typ ugnsform eller plåt och häll i varmt vatten, snudd på kokande. Lägg ett papper i blöt, ca 30 sek. Bred ut pappret på handduken, lägg fyllningen ca 1/3 från kanten av pappret och rulla ihop. Vik in ändarna före sista varvet. Förvara rullarna under ännu en blöt handduk så torkar de inte ihop.




Gyoza och wonton
Namngivningen av våra knyten är fortfarande lite oklar, men troligtvis ligger det till så att wonton-knyten är en form av dim sum, eller kinesiska dumplings, som man ångar eller kokar. Gyoza är den japanska motsvarigheten, som istället friteras eller steks. Vi gjorde ungefär hälften av varje. Vi lade ner tanken på egen deg och köpte färdiga rutor från frysdisken.

Fylling:
Blandad svamp (vi hade färska champinjoner och torkade shiitake som vi lade i blöt)
Vitlök
Gul lök
Strimlad vitkål
Riven ingefära
Salt, peppar, chilipeppar
Soja, fisksås

Det diskuterades också möjligheten att använda vegetarisk färs eller räkor men vi orkade inte till sist. Vi hackade alltihop smått och stekte tills all vätska kokat in. Sedan formade vi knyten, vilket var lite pilligt. Det blev kanske inte de vackraste av knyten, men de hade själ.
Dumplingarna formades till knyten och gyozan till halvmånar. Ungefär hälften ångkokades i en vanlig ånginsats täckt med salladsblad, för att förhindra att degen fastnar. Den andra hälften friteras i panna tills botten är ordentligt knaprig. Sedan häller man på vatten ca en halv decimeter djupt och låter det ånga bort helt. Botten ska fortfarande vara knaprig när knytet är klart.

Vid det här laget hade våra middagsgäster dykt upp. Johanna fick ett smärre svettanfall vid spisen och brände det stekta och torrkokade ångkastrullen och toppade det hela med att sätta ett massivt brännmärke på diskbänken i trä (vem kom på den lysande idén att ha träbänkar i ett kök?). Vi lyckades dock rädda maten och det blev så gott att det var fullständigt värt lite stress.



Pickels
Sookju namul (böngroddssallad)
300 g böngroddar, färska eller på burk
1 tsk salt
1 tsk sesamfrö
1 msk sesamolja
Vi använde färska groddar som vi förvällde snabbt i kokande vatten. Det blev gott, men skulle nog behöva lite mer sesamolja och gärna något syrligt att bryta av med, t ex lite risvinäger.

Oi namul (gurksallad)
300 g gurka
1 tsk koreansk chilipeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ½ tsk risvinäger
1 msk sesamolja
1 tsk sesamfrö
Blanda marinaden. Klyv, kärna ur och skiva gurkan. Blanda och låt stå kallt ett dygn.

Nudelsallad

Koka risnudlar och spola med kallt vatten. Blanda med morot, salladslök och koriander och en dressing på risvinäger, japansk soja, sesamolja och limejuice. Tanken var att det skulle vara rostad lök på också men det glömde vi.



Som tillbehör serverade vi kimchi som vi köpte färdig på burk, och två dipsåser. Till gyozan äter man en sås på lika delar japansk soya och risvinäger, till sommarrullarna och salladen passar den andra dippen bättre.

Nuoc Cham (sommarrullarna)
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
½ dl kokande vatten
½ dl fisksås
1 dl limesaft

Hacka/pressa chili och vitlök, lägg i skål tillsammans med sockret och häll på vattnet. Fortsätt med fisksås och lime och rör tills sockret löst sig. Låt stå i kylen och dra en stund.

Till efterrätt åt vi fruktsallad på melon, jordgubbar, kiwi och granatäpple med kokosflingor.

4 kommentarer:

Kristina sa...

Aaaah vad allt låter underbart!

Lisa sa...

Det var så gooooooott!

Karoline sa...

Detta är tveklöst det bästa jag har ätit på hur länge som helst! Tack så jättemycket!!

Cecilia sa...

Åh vad kul!