söndag 6 december 2009

Rödfruktsoppa

Inspirerad av Johannas soppbonanza och novembervädret som nu har blivit decemberväder, bjöd jag idag in Josefin på soppmiddag. Tankeverksamheten och koordinationsförmågan var inte på topp, så hon blev så klart satt i arbete. Josefin fick baka scones och så styrde vi med gemensamma krafter ihop en svamp- och rotfruktssoppa. Jag hade några halvvissna trattkantareller hemma som behövdes ätas upp, så resten av ingredienserna utgick från dem. Blev ganska gott faktiskt, men den hade nog blivit ännu bättre med en skvätt grädde och kanske en skvätt vitt vin. Nästa gång.

Svamp- och rotfruktssoppa, 4 portioner

3 dl trattkantareller
8 stora champinjoner
1 dl torkade trattkantareller
4 shalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 palsternackor
3 stora morötter
5 potatisar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
En skvätt mjölk eller grädde
Ev en skvätt vitt vin
Salt, peppar
Lagerblad
Timjan, mejram, paprikapulver, cayennpeppar
Riven muskot

Rensa och skölj svampen, skiva champinjonerna. Hacka löken. Fräs svampen i lite smör, lägg i löken efter en stund och låt den steka med tills all vätska från svampen försvunnit. Ta av från värmen. Skala och tärna rotfrukterna, potatisen i lite större bitar och morötterna och palsternackorna i lite mindre bitar. Koka rotfrukterna i vattnet och buljongen tillsammans med lagerblad. Krydda och smula i den torkade svampen. Koka rotfrukterna mjuka, ta upp ca 1/3 av dem och mixa i en separat skål. Blanda i rotfruktsmixen i soppan, så att det blir som en redning. Häll i den stekta svampen. Häll i mjölk/grädde/vin. Krydda ytterligare vid behov och riv i muskot. Servera med nybakade scones.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Igår åt jag upp resterna med Carissa, men kompleterade soppan med frusna ärtor och en skvätt balsamvinäger. Det var faktiskt lite godare. Säger jag som inte hatade något i hela världen mer än jag hatade frusna ärtor som barn.