lördag 26 december 2009

Julfavoriter hos familjen Larsson


Jag och mamma försöker ibland förnya julbordet, men det resluterar mest i att vi lägger till saker, men tar i stort sett aldrig bort något. Därför har jag också haft ont i magen i tre dagar. Här är två favoriter som inte kan räknas som traditionell julmat, men som har fått en fast plats på vårt julbord. Skagentårtan går hem hos de flesta, what's not like liksom, kräftstjärtar, räkor, creme cheese osv. Waldorfsalladen passar riktigt bra till skinkan och känns någorlunda fräsch på julbordet trots all majo. Vår version är väl nog inte helt traditionell, men vi kör en variant som funkar för oss. Receptet på skagentårtan kommer från ett gammalt nummer av Buffé och vi har nog haft den på julbordet nästan varje år sen jag först såg receptet. Succé varje gång.


Skagentårta

Botten:
200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:
200 g creme cheese
250 g kesella
300 g skalade räkor (ca 500 g oskalade)
150 kräftstjärtar
½ dl finklippt dill
½ liten finhackad rödlök
salt och peppar
pressad citron

Dekoration:
stenbitsrom
räkor
dill eller gräslök

Smält smöret. Smula ner kavringen i en mixer och mixa tills det är smulor, häll i det smälta smöret. Tryck ut brödsmulet i en rund form med avtagbara kanter. Låt botten vila i kylen minst en timme.

Hacka räkorna och kräftstjärtarna och blanda dem tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om ordentligt. Bred ut smeten på botten och låt stå i kylen över natten. Dekorera och servera. Använd inte lightprodukter till fyllningen, det försämrar konsistensen.


Waldorfsallad
stjälkselleri 1/3
äpplen 2/3
valnötter
majonäs
gräddfil
senap
worchestershiresås
salt och peppar
pressad citron

Skär sellerin och äpplena i bitar. Pressa över citron. Blanda de övriga ingredienserna och häll över salladen. Bryt valnötterna i bitar och strö över.

Inga kommentarer: