tisdag 22 december 2009

Finska julstjärnor - joulutorttu



Varje år lagar vi traditionella finska julstjärnor med plommonsylt till jul. Vanligtvis bakar vi dem med köpt smördeg, men i år fick vi för oss att jag skulle göra degen själv, det gjorde jag utifrån ett recept från Katjas mat. Det blev väldigt lyckat, men jag är lite osäker på om det verkligen var värt att göra degen själv.

Julstjärnor, ca 30 st
250 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g kesella
plommonsylt

Blanda mjöl och bakpulver, kör det tillsammans med smöret i en matberedare tills det är en smulig massa. Tillsätt kesellan och kör tills degen formas till en kladdig boll. Svep in den i plastfolie och låt den vila i kylen ca 12 timmar.

Ta ut degen och kavla ut den på mjölat bakbord med hjälp av en mjölad kavel. Vik degen i tre delar och kavka ut den igen, upprepa 4-5 ggr. Låt degen vila på mjölat bakbord i ca 30 minuter. kavla sedan ut degen igen, så att den är ett par milimeter tunn. Skär degen med hjälp av en degsporre i ca 5x5 centimeters rutor, lägg en liten klick sylt i mitten av varje ruta. Sporra från varje hörn av rutan in mot mitten och vik in ett hörn av varje flik. Man kan även göra halvmånar eller trekanter, det går förmodligen mycket snabbare. Pensla ordentligt med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen som är 225 grader varm.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Det riktiga ursprungliga julstjärnor bakas av grädde, smör, vetemjöl med bakpulver i. Allt annat är modernt påhitt bara.

Anonym sa...

Eller enbart mjöl, smör och vatten!