1 mellanstort kålhuvud
500 gr blandfärs
2 dl grädde
1 skvätt kalvfond
1 msk mörk sirap
salt, peppar
Strimla kålen på längden och tvären så den blir så finhackad som du vill ha den. Stek mjuk i två omgångar på spisen, häll eventuellt på lite vatten så att den inte bränns. Krydda. Bred ut första lagret i en stor smord ugnsform och stek vidare. Blanda färsen med grädde i en skål så att du får en riktigt lös färs, ju lösare desto bättre. Smaksätt med lite fond och krydda.
Bred färsen över kålen och toppa med ett lager kål till - och här kommer mormorsknepet: blanda runt så att färsen och kålen inte ligger som tre lager utan blir lite mer mixade. Jag lovar att det blir saftigare och dessutom lättare att äta då det hela håller ihop mer. Ringla mörk sirap över hela kalaset och ställ i ugn på 175 grader i ca 45 min eller tills det ser fint och färdigt ut.
Häll av spadet (utan att tappa ut kålen...) i en kastrull och gör sås på lite grädde, soja och maizenaredning. Ät med lingon och känn lyckan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar