söndag 13 juni 2010

TV-dinner!



För att fira den annalkande sommaren, den kommande Barcelona-resan, men framför allt att det äntligen är fotbolls-VM styrde jag igår upp en liten medelhavsbuffé för två. Vi åt potatistortilla, rostade paprikor, sallad med rostade frön, halloumi, stekt sparris med parmesan och en capresesallad.

Sparris med parmesan
Ett litet knippe späd sparris
1 schalottenlök
2 msk smör
1 kokt vitlöksklyfta
½ dl nyriven parmesan
salt, svartpeppar

Koka upp vatten, släng i vitlöksklyftan och låt den puttra i ett par minuter tills den nästan är mjuk. Skölj sparrisen och bryt av den nedersta träiga delen, dela sen sparrisen i två eller tre bitar. Hacka schalottenlöken. Smält smöret i en varm panna, släng i sparrisen och löken och låt dem fräsa ett par minuter till sparrisen är mjuk, men har tuggmotstånd kvar. Salta, peppra och lägg upp sparrisen i en skål. Riv i virlöksklyftan och parmesanen, blanda runt. Krydda ev med lite örtkrydda (t ex persillada), smaka eventuellt av med lite citron.

Rostade paprikor
2 röda paprikor
1 stor kokt vitlöksklyfta
färsk basilika
olivolja
balsamvinäger
salt, peppar

Jag rostar paprikorna hela direkt på gaslågan på spisen, men det går lika bra att rosta dem i ugn. När skalet är helt svart, lägg dem i en bunke och täck den med plast. Under tiden kan man koka vitlöksklyftan ett par minuter, tills den börjat bli mjuk. Låt paprikorna stå tills de har svalnat och är hanterbara. Dra sedan av det svarta skalet, men skölj dem ej, man kan ev torka av dem lite med papper. Dela paprikorna i strimlor, finhacka vitlöksklyftan och blanda tillsammans med basilika, salt, peppar, olja och vinäger. Låt dem gärna stå minst en timme innan servering.

Tips. Överblivna paprikor kan man mixa tillsammans med soltorkade tomater, sen blanda i lite turkisk yoghurt och krydda lite extra, så har man en ruggigt god sås.


Samma bord, nu med ankfötter:

Inga kommentarer: