Ibland glömmer jag att det är mycket jobb för lite mat att laga piroger. Sedan minns jag det och så dröjer det ett tag innan jag bakar igen. De här gjorde på en egen smördeg med svampfyllning enligt följande:
Deg, 8-10 st piroger:
4 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
½ ägg
1 krm ättiksprit
1-2 msk kallt vatten
Pensling: ½ ägg
Blanda mjöl och salt och finfördela smöret i blandningen till en deg. Blanda ägget med ättikan och blanda i, späd med vattnet. Låt degen stå kallt minst en halvtimme.
Svampfyllning:
1 liter champinjoner
en handfull shiitake
2 klyftor vitlök
½ gul lök
salt, peppar, chilipulver
en handfull hackad bladpersilja
Finhacka svampen och löken och fräs tills vätskan kokat in. Kalvla ut degen och stansa ut rundlar med en skål eller skär fyrkanter med kniv. Fyll med svampblandningen och vik ihop, knip till kanterna så inget läcker ut. Lägg på plåt och pensla med resten av ägget. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar