torsdag 7 januari 2010

Sommarrullar

Första gången jag smakade en sommarrulle var strax efter jag klev av bussen i Berlin när jag skulle hälsa på Lasse för några år sedan. Vi gick direkt till en vietnamesisk restaurang och Lasse ägnade promenaden åt att hajpa sommarrullar som han själv nyss upptäckt. De levde upp till förväntningarna. Att göra dem själv var inte så svårt alls.

Vi använde risnudlar, morot, salladslök, selleri, sockerärtor, alfalfagroddar (hittade inga böngroddar), räkor, thaibasilika och koriander. Skär tunna stavar av alla grönsaker och förbered en tallrik med all fyllning.

En hjälp(?)reda är alltid trevligt
Häll knappt kokande vatten i en vid form, en stekpanna eller ugnsform till exempel. Lägg rispappret i blöt ca 30 sek eller tills ytan känns slät. Lyft försiktigt och lägg ut på en blöt handduk. Lägg fyllningen ungefär en tredjedel från kanten, rulla och vik in ändarna före sista varvet. Lägg de färdiga rullarna på en tallrik med en blöt handduk över.
De färdiga rullarna doppas i Nuoc cham-sås som man gör på följande vis:
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
½ dl kokande vatten
½ dl fisksås
1 dl limesaft
Hacka/pressa chili och vitlök, lägg i skål tillsammans med sockret och häll på vattnet. Fortsätt med fisksås och lime och rör tills sockret löst sig. Låt stå i kylen och dra en stund.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Oh jag har också varit sjukt sugen på sommarrullar på sistone, fan vad kul att våra matsug verkar vara lite synkade! Käkade ni dem till middag och hur många pallade man käka?

Johanna sa...

Tja, vi åt dem till middag eftersom vi inte var så hungriga efter den sena Osso bucco-lunchen, så då gick det bra. Jag åt tre. Man tröttnar nog om man ska äta sig helt mätt på bara rullar.

Anonym sa...

Va dujär duktig du är och vilken jättesöt hjälpreda!!!