Osso bucco göra av fram- eller bakläggen av kalv, vilket är typ låret på kalven. Det betyder något i stil med "litet hål" eftersom benpipan i mitten av läggen blir som ett litet hål. Det finns massor av olika recept att prova och det var lite svårt att välja, men jag utgick från en relativt enkel variant och det blev galet gott.
Såhär gick jag tillväga:
1,2 kg kalvlägg
vetemjöl
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 stänger blekselleri
2 morötter
3 stora tomater
2 dl vitt vin
2 dl kalvbuljong
några kvistar färsk timjan
2 lagerblad
Salta, peppra och vänd köttet i vetemjöl
Bryn köttet i en stekpanna tills det får fin yta. Håll varmt.
Bryn köttet i en stekpanna tills det får fin yta. Håll varmt.
Under tiden fräser du grönsakerna i en djup kastrull, häller på vätskan och kryddorna. Till sist lägger du i köttet och låter puttra på låg/medel värme i ca 1,5-2 timmar eller tills köttet är så mört att det faller av benen. Jag är medveten om att det ser lite oaptitligt ut, men det luktar som himmelriket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar