söndag 17 januari 2010

Ljummen sallad

Från Taffel fick jag receptet på en ljummen kycklingssallad med blodapelsindressing. Fick anpassa lite efter vad vi hade hemma, men det blev svinigt gott och vi kommer garanterat äta det igen.

1 grillad kyckling, rensad och skuren i mindre bitar
1 pkt ruccolasallad
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
2 msk fänkålsfrön
en handfull bönor
en handfull valnötter
rostad lök
torkade tranbär
2-3 dl blodapelsinjuice
2 msk kalvfond

Hacka nötterna grovt och rosta i en stekpanna, lägg åt sidan. Lägg fänkålsfröna i pannan och fräs i lite olja tills de får färg och knäpper lite. Lägg i fänkålen i lagom bitar och fräs tillsammans med bönorna (vi tog edamame, eftersom Lea älskar "pärlor" som hon kallar dem) några minuter. Pressa över vitlöken och lägg i bären och fräs lite till. Lägg upp på serveringsfat. Häll i juicen och fonden i pannan och koka ner till ca halva mängden. Arrangera grönsakerna, kycklingen och sallad på ett fat, häll över dressingen och toppa med nötterna och rostad lök.
Spanade lite på Systemets hemsida och hittade ett par recept som innehöll kyckling och blodapelsin eller mycket citrus och köpte ett vin som skulle passa till det, som hette Giancarlo Ceci (chardonnay) och det blev hur bra som helst.
Jag kan tänka mig att det skulle bli lika bra utan kyckling men med stekt halloumi, tofu eller bara någon mer grönsak. Eftersom fänkålen är varm blir det lite matigare känsla.

Inga kommentarer: