torsdag 11 juni 2009

Gott från DN

Snabblagad laxtikka med gurkyoughurt
2 port

2 nanbröd (jag har använt sesambröd eller pita)
1 färsk röd chili
1/2 gurka
1 citron
4 msk naturell youghurt
flingsalt och nymalen svartpeppar (snobbar!)
ett par kvistar koriander
2 x 200 g laxfilé med skinnet kvar
1 råkad msk tandooripasta (jag har använt mer)
olivolja

Sätt ugnen på 100 grader. Värm nanbröden i ugnen.
Kärna ur och finhacka chilin. Skala gurkan, dela den på längden och skrapa ur kärnorna med en sked och släng. Hacka gurkan grovt och lägg det mesta av hacket i en skål.
Dela citronen på mitten och pressa en halvan i skålen. Tillsätt youghurt, en nypa salt och peppar samt hälften av den hackade chilin. Nyp av korianderbladen och lägg åt sidan.
Dela varje laxfilé på längden i tre delar, cirka 1,5 cm breda. Pensla eller smeta tandooripasta över hela fiskbitarna.
Hetta upp en stor stekpanna på hög värme. Stek laxen i olivolja, ca 1 1/2 minut per sida.
Lägg upp de varma nanbröden på varsin tallrik. Lägg på en generös klick gurkyoughurt och tre laxbitar per bröd. Strö sparad gurka, koriander och chili ovanpå och avsluta med att pressa citron över.

Inga kommentarer: