torsdag 19 augusti 2010

Födelsedagssnittar

Man vill ju ha tilltugg till sin champagne, eller hur? Någon bättre bild kunde jag inte åstadkomma då datorn kraschat hemma, ni får hålla till godo med ett halvtaskigt mobilfoto. Tänk att ni ser den genom en lätt bubbelberusning så stämmer det rätt bra med verkligheten ändå. Eftersom det är pillandet som är det roliga kan man satsa på halvfabrikat istället för egna degar och kex.

Smördegssnurror med tapenade
1 pkt fryst smördeg
1 burk tapenade

Tina plattorna lite. Bred över tapenade, rulla ihop och skär små snäckor. Lägg på plåt och grädda enligt anvisning på förpackningen. Ta-daa!

Crostini med rotsellerikräm och päron
1 rotselleri
1 citron
2 msk creme fraiche
salt, peppar
1 päron
1 påse färdiga crostini/kex

Skala och skär sellerin i bitar och koka mjuk. Mixa slätt och blanda med rivet citronskal, salt, peppar och creme fraiche. Klicka ut över kexen och toppa med en skuren liten päronskiva.

Mini-kantarellpaj
1 pkt paj/pizza-deg-mix
1 liter blandad svamp, kantareller och champinjoner i mitt fall
1 klyfta vitlök
2 schalottenlökar
3 ägg
3 msk matlagningsgrädde
(om man inte hade varit mig kunde man rivit i västerbottenost också)
1 knippe persilja
salt, peppar

Blanda samman degen. Rulla små bollar i pingisbollstorlek och platta ut till små rundlar. Lägg i muffinsformar eller små pajformar. Dela och stek upp svampen tillsammans med lök och vitlök. Blanda ner hackad persilja, krydda. Fördela svampen i formarna. Blanda ägg och grädde till äggstanning och häll över. Grädda ca 10 minuter på 175 grader.

Gurka och makrillmousse
2 rökta makrillfiléer
1 msk creme fraiche
2 msk majonäs
några stänk tabasco
salt, peppar
1 gurka
2 hårda tunnbröd

Finfördela makrillen och mixa tillsammans med creme fraiche och majonäs. Krydda. Skala gurkan, skiva den i ca 1 cm tjocka skivor och gröp ur fröna så det blir som en liten ring. Bryt tunnbrödet i småbitar, lägg en gurka på varje och fyll med makrillmoussen. Toppa ev med persilja, dill, gräslök eller rädisa.

Mini-råbiff
300 gr grovmalet nötinnanlår
4 skivor rågbröd
3 msk senap
riven pepparrot
salt

Dela brödet i små kvadrater. Bred över senap. Forma färsen till små bollar och platta ut över brödet. Toppa med lite flingsalt och riven pepparrot.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Säg till om du vill kompletera med mina bilder. Jag skickar gärna över.