tisdag 12 oktober 2010

Helgmat

Söndagens resttallrik. Lea älskar de där majshållarna, hon sticker dem i allt.

Svampsoppa
½ liter gul trumpetsvamp
½ liter buljong
2 dl grädde
1 gul lök
salt, peppar, hackad persilja

Fräs löken och svampen (ev lite hackad) i smör i botten av en kastrull. När svampen vätskat sig klart, slå över buljong och låt koka upp. Häll i grädden. Ta av från värmen och red av med lite potatismjöl till lagom konsistens. Smaksätt med salt och peppar och rör i lite hackad persilja.

Potatiskaka
1 kg potatis
1 dl riven västerbottenost
3 msk mjölk
1 msk smör
salt, peppar, hackad rosmarin

Riv potatis och ost. Smörj en springform eller pajform med lite smör och lägg i rivet. Salta, peppra och blanda med hackad rosmarin och mjölken. Pressa ned till en kaka. Grädda i ugn på 175 grader i ca 1-1,5 timme eller tills kakan känns mjuk med fin yta.

Rödvinsreduktion
2 dl rött vin
1 msk socker
2 msk balsamvinäger
1 msk hackad rosmarin

Smält sockret i botten av en kastrull. Slå i övriga ingredienser och låt koka tills ungefär hälften av vätskan försvunnit.

Inga kommentarer: