torsdag 29 juli 2010

Matbaren

Under min senaste visit hos Cecilia i Stockholm gjorde vi ett minnesvärt besök på Mathias Dahlgrens Matbaren. Efteråt var jag så mätt att vi fick gå hem och bädda ner mig. Portionerna är av den där mellanstorleken som inte är förrätt och inte varmrätt, och man rekommenderades att äta tre varav en efterrätt. Vi ville maxa intaget, så vi delade på sex maträtter och skippade efterrätt. Lika bra det, eftersom vi fick en hel skål madeleinekakor och chokladbräck med nötter och salt som bonus till kaffet. Allt var otroligt gott och hade det inte varit hutlöst dyrt hade jag velat äta där igen och igen och igen. Har försökt dokumentera vad det var vi åt:

Dumplings på rôtistekt gris, råa grönsaker, sötsur sirapssås, krispig svål
Pepparrotsströmming, färskpotatis, brynt smör, sikrom, gräslök
Sashimi på salmalax och renkalv, avocado, ingefära, pepparrot
Porterbrässerad oxkind från Kildare, potatis, granbarksost (ja, jag åt lite ost, det smakade kossa fats på ett bra sätt), saltgurka, persilja
Rödbetor och jordärtskocka, tryffel, vattenkrasse, hasselnötter, parmesan
Bakat lantägg från Sanda hönseri, skogsvamp, vitlök, persilja, färskpotatis

Godast i mitt tycke var nog Sashimin, tätt följd av dumplingarna. Roligast, kanske på hela året, var när den gravallvarliga servitören instruerade oss att "Dela ägget på mitten - och sen blandar du runt lite barnsligt!" Numera blandar jag alltid allting barnsligt. Aldrig moget och vuxet. Bara barnsligt.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Nu för tiden blandar jag aldrig vuxet, bara lite barnsligt. Sillen, potatisen och löjrommen var också riktigt fint.