Nu har jag varit hos Oldgold en sväng och lärt mig om lite traditionell gotländsk matlagning. Dirigerad av farmor från andra sidan staketet stod jag i en kohage och plockade kajpar som vi sen kokade soppa på. Tydligen gillar koarna kajparna minst lika mycket som vi, så det var osäkert om de skulle finnas några kvar. "De släppte ut kräken ovanligt tidigt i år" som farmor uttryckte det. Förr i tiden brukade kajparna tydligen rädda folk som led av c-vitaminbrist efter långa vintrar när de dök upp på våren. Nu för tiden är de nog mest en fin primör och delikatess.
Kajpsoppa
Kajpsoppa
2-3 dl kajpar
2-3 morötter
5 potatisar
ca 1l röd mjölk
1 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
4 kryddpepparkorn
vitpeppar
Skölj och klipp kajparna i centimeterstora bitar. Använd nästan hela kajpen, men skippa toppdelen, dvs änden av blasten. Skala och tärna morötter och potatis, koka i vatten så att det täcker tillsammans med buljongtärningarna och kryddpepparkornen. Koka på låg värme tills grönsakerna är nästan helt mjuka och lägg sen i kajparna. Späd soppan med mjölk, men häll inte i allt på en gång. Vispa ihop en redning på ca 1 msk vetemjöl och lite mjölk i en kopp och rör sen i den i soppan. Låt koka upp och späd med mjölk till önskvärd konsistens. Krydda med vitpeppar och ev salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar