måndag 31 maj 2010
Lyxlunch, lunchlyx
Sugen på ett Stockholmsbesök? I sådana fall gör du bäst i att besöka Råkultur när du är här. Idag var jag där med fina Isa och firade hennes födelsedag ett par dagar för sent. Vi åt två portioner maki-sushi, den ena med kolja och den andra med vårprimörer i koreansk chili, två olika Gunkan, en med syrad torsk och en med chilikrabba, till det åt vi två tillbehör, en bläckfisksallad och en med pickles. Koljan, torsken och bläckfisksalladen var bäst. Liten smakexplosion och ren lyckokänsla när jag tog min första tugga torsk-gunkan. Kalaset gick på 295 spänn för oss båda och det var mycket väl spenderade pengar. Dessvärre var det lite svalt ute, vi fick vänta länge på att få bord och på maten och jag blev kanske inte helt mätt, dock var jag sjukt hungrig när vi började äta. Men ändock, gå till Råkultur så fort du kan!
söndag 30 maj 2010
Strömming/Sill
Lördagskväll (eller "MER KÖTT!!!")
Förutom ett överflöd av T-bonestek åt vi potatissallad, kanske den enskilda rätt som jag är mest sugen på nu för tiden. Jämt. Jag halvar färskpotatisar och bakar mjuka i ugn på 225 grader i någon halvtimme. Låt svalna lite och blanda med sallad, strö över massor av sesamfrön och dressing på citron, valnötsolja och salt & peppar. Till åt vi tomat- och chilibearnaise. Till efterrätt fruktsallad på ananas, nektariner, japanska päron och färsk mynta. Jag är typ fortfarande mätt.
Fredagskväll
torsdag 27 maj 2010
Fattiga riddare
Fattiga riddare, 4 portioner
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
8 skivor rostbröd (ej nödvändigt med färskt bröd)
1 msk smör
Vispa upp ägget med lite mjölk, blanda i mjölet och vispa smeten slät. Vispa i den resterande mjölken. Lägg bröden i smeten 2 st åt gången, låt dem suga upp lite smet och stek dem sen i smöret tills de blir gyllene. Servera med socker och kanel och drick ett glas mjölk till. Vi lät dock bröden dra i smeten lite för länge, så den räckte bara till 5 st. Vi orkade bara äta drygt två stycken var, så 5 st var mer än väl. Vill minnas att vi åt riddarna med lingonsylt på fritids, det ska jag testa nästa gång.
Smörgåstårtan -Extra allt-
Idag fyllde min storebror år och det enda han hade önskat sig var en smörgåstårta, knas. Mamma tänkte först köpa en, men den billigaste hon hittade kostade 700 spänn, alltså va? Så jag bestämde mig för att göra en egen, Niklas hade önskat en med lax och räkor, men utan leverpastej. Jag började ett massivt smörgåstårtegooglande och kokboksletande och bestämde mig för att utgå från ett recept av Jens Linder på DN.
Mitt tråk-ICA hade inga landgångsbröd,så jag körde på vanligt rostbröd med stora skivor. Jag gjorde en tårta med tre lager fyllning och den räckte till 6 hungriga vuxna. Varje lager bestod av 2½ x 3 skivor bröd, i fyra lager det blev sammanlagt 30 skivor. Hela kalaset gick på ca 350 kronor.
Dag 1
Jag gjorde fyllingarna utifrån samma crème fraiche-röra som jag även täckte in tårtan i, dvs garneringssåsen.
8 dl crème fraiche (jag använde fullfett eftersom den har mest fast konsistens)
ca 3 dl majonäs
pressad citron
dijonsenap
vitpeppar
Dela såsen i fyra skålar, men ta lite mer i den skålen som är till garneringen, kanske ca 4 dl.
Fyllning 1:
1 del sås
500 g oskalade räkor
dill, gräslök (går bra med frusen)
Skala och hacka räkorna, bland i dem och dill/gräslök i såsen.
Fyllning 2:
1 del sås
1 burk kräftstjärtar i lag (spara ett gäng kräfstjärtar till garneringen)
dill, gräslök (går bra med frusen)
Hacka kräfstjärtarna, blanda dem och dill/gräslök i såsen.
Fyllning 3:
1 del sås
200 gram kallrökt lax (spara 4 skivor till garnering)
Riven pepparrot
Skär laxen i små bitar, blanda tillsammans med pepparrot i såsen.
Lägg ett bakplåtspapper på en bricka eller stort fat.
Skär bort kanterna på brödet och lägg ut ett lager med brödskivor på pappret. Bred på första lagret fyllning. Lägg på ett till lager bröd och bred på nästa fyllning, lägg på ett nytt lager bröd, den sista fyllnigen och toppa med ett sista lager bröd.
Blöt en kökshandduk med kallvatten och vrid ur den ordentligt. Lägg den över smörgåstårtan. Täck tårtan med plastfolie, så att det blir lufttätt. Låt stå över natten i kylskåp, på så vis blir tårtan stadig, saftig och håller ihop bra.
Dag 2:
Jag hade lite bryderi med hur jag skulle garnera tårtan, kunde inte få det klar för mig i skallen och visste inte hur långt mina ingredienser skulle räcka. Jag fick dock lite googlingshjälp av raggmunkskonstnären och bestämde mig för följande.
Garnering:
500 oskalade räkor
4 kokta ägg
1 burk stenbitsrom
ett gäng kräfstjärtar
4 skivor rökt lax
dill
1 gurka
Dag 2:
Koka äggen och låt dem svalna i kallvatten, skala dem och skiva dem sen med äggskivare.
Skala räkorna.
Skiva gurkan med osthyvel.
Bred ut den resterande såsen över hela tårtan.
Sätt gurksivorna runt kanten på tårtan och garnera sen toppen efter tycke.
söndag 23 maj 2010
Torsdagsmiddag
Lasagne x 2
Lammfärslasagne med aubergine och oliver
400 g lammfärs
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
½ aubergine
en handfull svarta oliver
färsk rosmarin
färska lasagneplattor
riven mozzarella
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
3 msk smör
Gjorde köttfärssåsen på vanligt vis och bechamelsåsen genom att fräsa smöret i botten av en kastrull, pudra över mjölet och sedan vispa i mjölken gradvis. Tricket är att balansera mellan att bränna vid mjölsmeten och att hälla på för mycket mjölk så att såsen blir blaskig.
Varva sedan i formen genom att börja med lite färs/sås, sedan plattor osv. Sista lagret ska vara plattor, sås och riven ost. Grädda i ugnen på 175 grader ca 15 minuter.
lördag 22 maj 2010
Hjärtattackslunch
6 ägg
2 paket bacon
½ falukorv
uppstekt, kokt potatis
Vårlycka: kajpsoppa
Kajpsoppa
2-3 dl kajpar
2-3 morötter
5 potatisar
ca 1l röd mjölk
1 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
4 kryddpepparkorn
vitpeppar
Skölj och klipp kajparna i centimeterstora bitar. Använd nästan hela kajpen, men skippa toppdelen, dvs änden av blasten. Skala och tärna morötter och potatis, koka i vatten så att det täcker tillsammans med buljongtärningarna och kryddpepparkornen. Koka på låg värme tills grönsakerna är nästan helt mjuka och lägg sen i kajparna. Späd soppan med mjölk, men häll inte i allt på en gång. Vispa ihop en redning på ca 1 msk vetemjöl och lite mjölk i en kopp och rör sen i den i soppan. Låt koka upp och späd med mjölk till önskvärd konsistens. Krydda med vitpeppar och ev salt.
onsdag 12 maj 2010
Asiatisk kycklingfärs
Har man inget vettigt för sig dagen efter kan man äta den här rätten till kvällsmat. Det blev skitgott. Man kan också göra som jag och äta den även om man ska på tre möten dagen efter i små rum och sitta där och stinka som 5 dygnsgamla vitlöksklyftor. Det gör man lite som man känner för.
Hurra för Putte!
Det var dock en helt annan bartender som serverade oss, en väldigt sällskaplig karl med ett gott öga till Patrik. För att vara tydlig kan man säga att han tokraggade och inte såg åt mitt håll på hela kvällen, ens när jag pratade med honom. Lika glad för det är jag, för jag fick med mig gratis bröd hem när kvällen var slut.
Nässelbröd och havreflarn
Eftersom Lea tycker det är så roligt har bakning blivit en familjeaktivitet på senaste. I helgen bakade vi nässelbröd och havreflarn. Johan hade egentligen tänkt sig havrekakor men jag ingrep inte eftersom jag tycker flarn är mycket godare. Det blev finemang. Brödet skulle dock behövt mer salt, men det var Johan som ansvarade för saltihällandet och han är saltskrämd.
På spisen ser ni också kronärtskockor som jag vill uppmana alla i världen att äta mer av för det är så himla gott, och början på en soppa med morötter och palsternackor som jag fick hälla ut då en skämd grönsak smugit sig ner i den utan min vetskap. Den gav hela soppan en besk, konstig smak och jag kände mig otroligt frustrerad. Istället fick vi äta bröd med äggröra. Kul. Tur att vi fick havreflarn till efterrätt.
Nässelbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3 stora nävar hackade nässlor
1 näve hackade oliver
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10 dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Värm mjölken fingervarm, smula* jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör* tills jästen löser sig. Tillsätt* olja, honung, nässlor, oliver och salt. Häll* i så mycket mjöl som degen tål och knåda slätt, jäs 30 minuter. Lägg därefter degen i en djup plåt eller långpanna klädd med papper och skär rutor, nagga och låt jäsa 30 minuter till. Grädda på 220 grader i ca 15 minuter. Pensla med lite saltvatten de sista minuterna för att få knaprig skorpa.*-märkta aktiviteter utförs med fördel av 2-åring
söndag 9 maj 2010
Krångliga köttbullar
torsdag 6 maj 2010
Nässelsoppa
När pappa drog till Holland efterlämnade han både en stor påse nyplockade nässlor och sin bil (inklusive p-bot, tackar!). Det betyder att jag kunde bjuda på nässelsoppa igår och storhandla idag. Good times! Jag hade spanat in ett recept där man reder soppan med grädde och äggula, men hade bortsett från att Persson-delen av familjen konsumerar ägg i turbofart så jag fick tänka om för att slippa gå till Konsum igen. Det blev nån slags improvisation men gott ändå.
Ca 1 liter nässlor
1 liter vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt, peppar
Skölj och rensa nässlorna och förväll i kokande vatten 2-3 minuter. Ta av från värmen och mixa med stav tills alla nässlor är finhackade. Fräs löken i en annan kastrul, strö över mjölet och blanda om, spä till sist med vinet så att det blir en bottenredning. Späd lite i taget med nässlorna, lägg i buljongtärningen och grädden. Smaka av med salt och peppar.
Lite kokt ägg, hackad gräslök, rökt lax eller kanske bacon hade nog varit gott till.
P.S. När man storhandlar får man tag i saker som inte finns på gamla vanliga Hemköp. Som en liten teaser inför kommande stordåd i köket kan jag meddela att dagens fångst bland annat innehöll mandelolja, kondenserad mjölk, blå vallmofrön, märgpipa och hel torkad ancho. När jag tänker på hur många tusenlappar vi handlade för tröstar jag mig med att jag åtminstone fick mandelolja för pengarna. Mandelolja. Låter ju så himla romantiskt.
P.S.2 På tal om nässlor fick jag precis en galen fnissattack när jag mindes hur min bror som nyss lärt sig cykla endast iklädd shorts välte av vägen rakt ner i ett dike fullt med nässlor på Öland. Herregud vad ont det måste gjort.
tisdag 4 maj 2010
Kumminkraut
1 strimlat huvud spetskål
2 tsk kumminfrön
2 msk vinäger
0,5 dl vatten
0,5 dl grädde
Fräs kålen i en panna med höga kanter. Slå på vattnet, fröna och vinäger och låt steka mjukt. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Vardagsmat
Muffinz
Sticky pecan cupcakes (ca 10 st)
Drinkz
Fina fröken Larsson skickade ett drinktips och jag sprang på direllan till Konsum och handlade ingredienser. Sjukt gott! Både med alkolhol och utan. Varje dag efter fredagsmyset tittar Lea nu besviket ner i sitt mjölkglas och säger: "Näää mjölk mamma. Drink!"
Hur gör man då? Lika delar äppeljuice och ginger ale, pressa ner lime och lägg i hackad mynta. Vodka efter behov.