söndag 11 april 2010

Do the waffle!

Igår hade jag och Josefin gemensam middag hemma hos mig med sopp- och våffeltema, vi körde en veckas uppladdning med facebookevent, bilder, låtlista och total pepp. Trots mycket tid blev det extrem stress från min sida innan gästerna anlände, men sen faktisk total succé. Josy gjorde en soppa på zucchini, lök, vitlök, grönsaksbuljong, oregano och stora mängder grönmögelost. Jag gjorde en soppa på butternut squash, serverade med en keso- och crème fraicheröra med citron och röd chili. Jag bakade även ett franskt bröd som gick hem hos sällskapet, bröd är dock en sanning med modifikation i och med att det i princip bara bestod av ost. Vi avslutade det hela med våfflor och vansinnigt många tillbehör, Josy gick bananas på Hemköp och hade med sig dadelsirap, valnötter, jordgubbsylt och hjortronsylt. Jag bidrog med socker, grädde och blåbär. Vi jobbade med dubbla våffeljärn och mix från Coop, jag var lat och pallade inte göra egen smet till 12 personer.

ca 1 kg butternut squash
2 msk olivolja
1 msk smör
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
850 ml grönsaksbuljong
4 msk crème fraiche
pressad citron

Rosta pumpan hel i ugnen på 185 grader i ca 50 minuter, ta ut den när första svettdroppen syns utanpå pumpans skal. Finhacka lök och vitlök, skrapa ur och finhacka chilin, fräs hacket långsamt på låg värme i oljan och smöret i en kastrull. Värm buljongen. Gröp ur pumpan och mixa den med en stavmixer tillsammans med löken och chilin. Vispa i buljongen, rör i ett par matskedar crème fraiche och krydda med salt och peppar och pressa i lite citron.

Crème fraiche- och kesoröra med chili och citron
1 burk crème fraiche
1 dl keso
1 finchacka och urkärnad röd chili
rivet citronskal
pressad citron
salt, peppar
lite örtkrydda, t ex persillada

3 st ägg
1 dl rapsolja
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven ost
1 krm salt
2 krm peppar
smör och ströbröd eller polenta till formen

Smaksättning
150 g smulad fetaost
50 g hackade torkade och marinerade tomater
50 g hackade kalamataoliver

1. Vispa ägg, olja och mjölk i en bunke.
2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen lite åt
gången i smeten. Rör tills blandningen blir jämn.
3. Blanda ner salt, peppar och den rivna osten.
4. Rör försiktigt ner smaksättningsingredienserna
5. Häll smeten i en smörad och bröad avlång kakform cirka 1,5 liter och
grädda i 175 grader i 45 minuter.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Grymt, en upptummebild!! Fin våffelbild också för den delen, jag får lite prestationsångest. =) Vad härligt det verkar, blir avundsjuk på alla tolv som fick vara med.

Cecilia sa...

Äh, ingen prestationsångest behövs, soppa och våfflor var perfekt för en middag med många (särskilt med dubbla våffeljärn). Om det inte var för att jag var tvungen att hetsstäda hela dagen, hade man ju dessuom kunnat förbereda det mesta innan. Kom hit så styr vi upp en repris!