tisdag 6 april 2010
Bästa senapssillen
Här kommer ett par bilder på familjen Larssons påskbuffé som i år var relativt modest med våra mått mätt. Senapssillen är fantastisk och den är gjord på färska strömmingsfiléer, receptet är hämtat från Leif Mannerströms bok Husmanskonst. Jag drömmer om att få äta på hans restaurang Sjömagasinet i Göteborg, hade jag forsatt på Norstedts hade det kanske inte varit en omöjlighet, de brukade alltid gå dit med sina kokboksförfattare under bokmässan.
Senapssill, 4 portioner
400 gram färska strömmingsfiléer
Förlag:
3 dl vatten
1 dl ättisksprit 12%
2 msk strösocker
1 msk salt
Senapssås:
2 msk vitvinsvinäger
½ dl olja
½ dl crème fraiche
4 msk farin- eller strösocker
2 msk Slotts senap
1 msk dijonsenap
1 msk vispgrädde
2 msk majonnäs
1 krm salt
½ tsk mald vitpeppar
½ medelstor gul lök
2 knippen finhackad dill, enbart kvistarna
1 knippe finskuren gräslök
Gör så här
Dag 1:
Dra strömmingen, dvs skinna den. Blanda ihop ingredienserna till förlagen i en bunke, lägg ned strömmingen. Vänd runt med en sked så att lagen kommer åt överallt. Ställ kallt över natten.
Dag 2:
Rör ihop alla ingredienser till senapssåsen, utom lök, gräslök och dill, i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Skala och finhacka löken. Rör ned lök, dill och gräslök i såsen.
Häll av lagen och låt strömmingen rinna av i en sil, klipp den eventuellt i mindre bitar. Vänd försiktigt ned den i såsen och låt stå kallt i ett dygn. Vänd och blanda försiktigt en gång så att såsen kommer åt överallt.
Den här senapssillen är fantastisk och lättlagad, jag rekommenderar den verkligen!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Alltså knäckemackorna på bilden var helt fantastiskt goda, depp att de ser så tråkiga ut på fotot.
Åh vad det ser fint och påskigt ut!
Skicka en kommentar