lördag 10 oktober 2009

Vitt vin och räkor

När vi vill köpa fisk på Hoddorna är vi alltid fel ute. För sent, stängt eller slut på firrar. Men! Idag, när vi inte alls tänkte gå dit utan bara skulle fördriva 20 minuter innan Slottsträdgårdens café öppnade, var där fullt av fisk och färska räkor.

~ 500 g räkor
1 citron
5 shalottenlökar
1 dl vitt vin
½ dl torr sherry
3 kvistar färsk eller torkad rosmarin
salt och svartpeppar

Skiva lök och citron tunt (behöver inte skalas). Blanda med räkorna i en ugnsform (de ska ligga utan att täcka varandra alltför mycket) och slå på resten av ingredienserna och blanda om. Låt stå i kylen minst en timme men helst mer.

Sätt på grillen i ugnen på 250 grader och sätt plåten högst upp. Grilla knappt 10 minuter eller tills skalen vitnat.

Jag försökte göra en saffransaioli till, men äggen var för gamla så det blev mest blask. Vi åt dock gott bröd och en fänkålssallad till. Jag hyvlar fänkålen tunt på rivjärnet och blandar med skal och saft från en apelsin, lite olivolja och salt och peppar.


På bättre humör denna gången.

Inga kommentarer: