måndag 12 oktober 2009

Ännu en söndagsstek

Kanske dags för en ny etikett...? Igår gjorde jag ännu en stek i ugnen, den här gången en kryddig fläskkarré med apelsin och det blev sju-hu-huukt gott! Fattas bara, den blev inte klar förrän klockan var halv tio och vi var skithungriga och lite lätt berusade på aperitifer.

Dagen före:
3 kvistar färsk rosmarin
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk senapsfrö
1 tsk kummin
1 lagerblad
2 klyftor vitlök
skalet från 2 apelsiner
1/2 dl olivolja

Stöt vitlök och kryddor i mortel och blanda med apelsinskal och olja i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Dagen D:
~ 1,5 kg fläskkarré
2 dl vitt vin
2 dl köttbuljong
sat, peppar

Lägg steken i ugnsfast form med lite kanter och gnid in med salt, peppar och kryddblandningen. Skiva apelsinen tunt och lägg skivorna på steken. Slå vätskan i formen.

Sätt i ugnstermometer. Stek i ugnen på 250 grader. Efter tio minuter, sänk värmen till 125 grader. Vid 85 grader är den klar, enligt receptet skulle det ta kring 1,5 timme, men min tog typ 3,5 timme.

Det blir massor av himmelsk sky, antingen att äta rätt uppåner som den är, eller att göra sås på. Jag gjorde sås genom att vispa i lite maizena och koka upp och toppa med en gräddskvätt. Någon mer kryddning behövs inte alls.

Inga kommentarer: