Det är lite trögt nu hörni. Oxveckorna och det där. Senaste veckan var lite av en berg-och-dal-bana och jag är inne på mitt fjärde dygn med spänningshuvudvärk. Det blir mest upptinad fläskpannkaka till middag då. Här kommer i allafall några recept som har legat och väntat på att jag ska få en lugn stund.
Dolmar:
500 gr nötfärs
1 riven klyfta vitlök
2 msk hackad dill
1 tsk salt
svartpeppar
Gulaschen:
4 paprikor
½ sk kummin
1 liten kålrot
1 gul lök
1 burk tomater
2 lagerblad
1,5 msk paprikapulver
0,75 dl rödvin
2-4 dl vatten
2 tsk kalvfond
½ tsk oregano
½ tsk timjan
salt, peppar, chiliflingor
Dela paprikorna och rosta i ugn på 250 grader tills de är rejält svartfläckiga. Ta ut och låt svalna under plastfolie, skala. Skala kålroten och löken, tärna och fräs i botten av en stor panna tills det mjuknat och fått färg. Släng i kumminfröna på slutet. Slå över tomaterna, rör ner paprikapulver, vin, vatten och lagerblad. Låt puttra 10 minuter.
Rör ihop färsen och arbeta ihop en stund så att den blir smidig att forma. Olja in händerna och dela smeten i 12 delar, rulla dolmar och bryn i panna runt om. Lägg ner i gulaschen och låt sjuda. Hacka paprikan och lägg ner i grytan - låt puttra 5 minuter till. Ät med mycket hackad persilja.
2 kommentarer:
Du, det här lät smarrigt!
Hur jobbigt var det att laga?
Gott, men fa-an då va svårt det var att skala pabrikan. Måste gjort fel.
Skicka en kommentar