Se till att de små (finger-stora) gurkorna är rena! Kör dem i kallt sköljprogram i tvättmaskinen till exempel! Det gjorde alltid mamma, funkar finfint.
Lägg gurkorna i saltlag i kylen över natten. Du blandar lagen med hjälp av ett ägg, när ägget precis kan flyta i vattnet har du lagom mängd salt. (Sen behöver du inte ägget mer.)
Stuva gurkorna i lager i glasburkar.
Lägg först ett lager gurka, sen 1 vippa krondill (jag gjorde lite revolution och tog 2 per lager för jag gillar verkligen dill!), sen 3 vitpepparkorn och sist en nypa torr hackad chili. (Hur vet man hur stark chilin ska vara?) Varva på tills burken är smockfull. Låt en dillkrona kröna verket.
Koka lagen.
Lag:
1 dl 12 procentig (stark) ättika, ca 1 dl strösocker, 3 dl vatten, koka upp, häll hett över i burkarna. Den ska vara stark men väldigt söt. (Jag använde ganska mycket mer ättika sen när jag smakade av, eventuellt för mycket?)
Dagen därpå: Häll tillbaka lagen från burkarna till grytan – koka upp – smaka av, häll över gurkorna igen. Göres 3 gånger, 1 gång om dagen. Försegla sedan ordentligt direkt när den kokande lagen hällts över, då bildas vakuum och gurkorna håller sig.
Förvara mörkt och svalt, typ i förrådet. Kan avnjutas efter tidigast 3 veckor, men blir godare om man väntar.
Can't wait!
1 kommentar:
Jag ser fram emot en avsmakningsrapport!
Ps. Jag hade inte glömt diskmaskinen, sjukt kul!
Skicka en kommentar