lördag 17 december 2011

Tour de France

I höstas var Lasse och jag på matlagningskurs på Restaurangakademien i Stockholm, en utomordentligt fin födelsedagspresent när vi fyllde trettio! Vi var ett knappt tjugotal som lagade mat och åt hela dagen. Temat var "Tour de France" och kocken Paul Svensson höll i det hela. Vi delades in i lag om 3-5 personer och lagade ett par rätter var ifrån olika franska regioner med samlingar och instruktioner då och då under dagen. Strax efter lunch bröt vi och åt en del av rätterna tillsammans med olika drycker och därefter lagade vi vidare och avslutade dagen med gemensam middag med matchade viner. Jag har nog aldrig varit så mätt, vi åkte hem och lågi princip bara och flämtade och kved resten av kvällen.

Rätterna vi lagade:
Inkokt kronärtskocka med bearnaisesås
Sufflé på höstäpple med kanel, kardemumma och vanilj
Vaniljglass

Rätterna andra grupper lagade:
Panache på sydfranska grönsaker med pilgrimsmusslor
Fransk schalottenlökssoppa med camembert/raclette
Bakad ankleverterrin med fikonconfityr och bröd
Lerbakad lammbog med vinäger
Knaperstekt spädgris
Karamelliserad getmjölk
Inkokta päron
Sallad Nicoise
Bouillabaisse
Oxkind Bourginnone med tryffelpotatispuré
Sniglar Pithivier med kantareller och persilja

Min bea!

Sniglarna


Lasse Kock och spriten

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag vill ha recept på schalottenlöksoppan, går det att ordna fru Fransson?

Johanna sa...

Absolut, ska lägga upp det!