tisdag 7 december 2010

Rödvinsbrässerad oxkind

Jag har förvånat mig själv ett bra tag med att inte gå in hos Viltspecialisten, som trots allt ligger på vägen till dagis och inte alls har särskilt hutlösa priser. Men nu är det slut med det! 1 kg oxkind kom med hem, och en hel vildand ligger i frysen. Vet inte riktigt varför jag köpte den, men det blir säkert gott när jag förmår mig göra något av den.

Surfade runt på lite olika recept och bestämde mig till sist för en långsam tillagning i ugn tillsammans med mycket rödvin. Kombinerade ett antal recept till följande succé:

500 g oxkind
2 morötter
1 gul lök
½ purjolök
3 dl rödvin
2 dl vatten
2 lagerblad

Skala och hacka upp grönsakerna. Bryn och lägg i stekgryta. Bryn köttet runt om och lägg ovanpå, slå på vätskan och in med hela kalaset i ugnen på 100 grader i cirka 6 timmar. Köttet är klart när det direkt faller av gaffeln när du försöker lyfta det ur grytan.

Sila buljongen. Smält 2 msk smör i botten av en gryta, strö över vetemjöl (ca 2 msk) och späd med buljongen lite i taget till en lagom tjock skysås. Salta och peppra.

Servera köttet tillsammans med potatispuré, skysås och hackad bladpersilja.

Inga kommentarer: