söndag 26 december 2010

Äventyret med vildanden

Jag har aldrig styckat en fågel innan. Inte ens en ynka kyckling. Därför blev det något av en utmaning att följa min föresats att tillaga en hel vildand på fredagseftermiddagen, svettig efter dagishämtning och en kvart i trapporna med Lea (Kom igen nu, gå själv, du får godis när vi kommer hem om du går hela vägen själv, men snälla Lea, snäääälla? Vill du inte se Bolibompa eller? Du får aldrig mer se Bolibompa om du inte reser dig upp nu. SLUTA slicka på golvet, det är äckligt. Nu får det vara nog. KOM NU!). Satte det inte så samarbetsvilliga barnet framför en film med en skål mandel och vindruvor, googlade fram en instruktionsfilm och satte igång.

Fem minuter senare kommer Lea in i köket och vill se vad jag pysslar med. Drar fram en stol och ska hjälpa till. Jag står med blod upp till armbågarna och hugger i fågelkadavret med min slöa kniv, skär mig i fingret och vet inte vems blod det är som skvätter upp på köksluckorna. Mamma, du måste vara försiktig med kniven! Efter tre Nalle Puh-plåster och ytterligare tio minuter kommer Johan hem med migrän och går och lägger sig. Sisådär fyra timmar senare väcker vi honom och äter en trots allt riktigt god och trevlig middag.

Vildand med smörstekta svartrötter och kålrotspuré
Confiterat vildandslår
2 vildandslår
100 gr rökt sidfläsk
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 klyfta vitlök
2 schalottenlökar
4 enbär
1 nejlika
½ tsk torkad chili
4 msk smör

Bryn låren och lägg i stekgryta tillsammans med övriga ingredienser, salt och peppar. Låt sjuda på låg temperatur ca 1 timme eller tills köttet är mört och faller av benen. Ös med fettet ett par gånger under tillagningen.

Sky
Skrovet från vildanden
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 skiva rökt fläsk
1 stjälk selleri
en handfull persiljestjälkar
1 lagerblad
4 kvistar timjan
10 vitpepparkorn
2 schalottenlökar
1 msk vinbärsgelé

Hacka upp skrovet och löken och bryn i en djup kastrull. Låt alla ingredienser koka ca 1 timme, sila av buljongen och låt koka ner till hälften. Ställ buljongen åt sidan. Hacka schalottenlöken och bryn i lite smör. Gör en bottenredning med 2 msk vetemjöl och späd med buljongen. Smaksätt med vinbärsgelén och eventuellt lite vinäger.

Svartrötter och kålrotspuré
Slanta svartrötterna och dela kålroten i bitar och koka mjuka. Ta upp kålroten och mixa slätt tillsammans med lite smör, salt och peppar. Låt svartrötterna rinna av och fräs i lite smör i en stekpanna tillsammans med färsk timjan.

Sätt handen på andbröstet så det plattas till och skär ett hack på 2 cm rakt i sidan på den tjockare delen (man skär av en muskel och gör därmed bröstet mörare). Stek i het panna rätt hastigt, 2-3 minuter på varje sida. Köttet ska fortfarande vara ganska rött.

Montera andbröst, -lår och några bitar fläsk, puré och svartrötter på en tallrik och servera med skysåsen och en sallad.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Bra jobbat!
Man kan inte annat än respektera personer som spontanshoppar vildand, big up!