söndag 14 november 2010

På fri fot i Malmö/Köpenhamn

Gourmethelg! Det känns nästan lite jobbigt nu att beskriva allt, jag vill ha mer!! Päser i pyjamasbrallor och kulmage för tillfället. Min familj har varit barnvakt i helgen och vi har spenderat en natt i Köpenhamn. Först åt vi dock på Malmös nya sushirestaurang Saiko i fredags kväll. Läste i en av mina mattidningar att en av Sveriges bästa sushikockar öppnat nytt i Malmö och ba: What? Väldigt hemligt i så fall. Men jodå. Om jag ska göra jämförelser kändes det som en korsning mellan Råkultur och Matbaren. Vi fick ta av skorna och ta på små ylletofflor och sitta vid bord som var nedsänkta i golvet så det såg ut som om vi satt geishastyle. Menyn består av sushi med tillbehör och "Japas", typ tapas fast asiatiskt inspirerade. Vi delade på ett antal rätter: Mixad sushi, med inlagd sill och gräddfil, räkor och avocado och en fisk jag inte minns med havtornskräm.

Därefter grisrevben med sidfläsk, pressgurka, rödlök och persilja, oxkind med blomkål, lingon och krasse, anklår med päron, purjolök, potatis och dill och lågtempererat ägg med svamp, pumpa och rökt bröd. Ägget var verkligen helt fantastiskt, med en liten svampbuljong att hälla över och knaprig pumpa. På menyn fanns också en hästfilé, men den var dubbelt så dyr som allt annat så snålheten vann över nyfikenheten den här gången.

Dagen efter begav vi oss till Köpenhamn där vi inledde med lördagsbrunch på LêLê. Dim sum, vårrullar, nudelsallader, sushi och färska enorma räkor följt av färsk exotisk frukt och kakbuffé. Danska korvar och äggröra fanns också med på ett hörn, men varför slösa utrymme på något sånt när man kan ta ännu en wonton med krabba istället?

Efter en hel dags strosande i fint väder pausade vi en stund på hotellet i vårt gröna och självlysande rum (Nr 115, vi fick tyvärr inte det rum jag hade önskat) innan vi knallade iväg till Restaurant Relae för middag. Fantastisk middag dessutom. Fyra rätter med vinmeny där allt var gott och roligt, med undantag för den första rätten som inte riktigt var min grej - danska ostron med syrad kål och kapris. Ostron i sig tycker jag väl sådär om men de låg dessutom i någon form av yoghurtaktig sky. Nästa rätt var typ en risotto/gröt på korn med blomkål, syltad svart trumpetsvamp och rökta mandlar. Otroligt gott. Till fick jag en lokalproducerad cider som också var helt ljuvligt god.


"Huvudrätten" var kalvhjärta som pocherats i många många timmar tillsammans med bakade och syltade jordärtskockor och pepparsky. Efter det åt Johan ost gjord på råmjölk och jag drack champagne för att ha något att pyssla med medan jag väntade på desserten. Bilden gör den dålig rättvisa, det var en liten hög med knallgrön slush som kallades "Äpple, äpple och fänkål". Slushet var fänkålen, med väldigt tydlig anissmak och under låg inkokta äppelbitar i en äppelmousse. All mat var otroligt god och hela menyn gick på 325 dkr, inte farligt för så bra mat tyckte jag. Vi avslutade turen med cocktails med hallon/basilika och äpple/fläder/spiskummin innan vi gick till Mikkeller Bar för att smaka deras egenbryggda öl - ja, jag drack en öl. Eller, typ en femtedels öl i alla fall. Sedan blev det för trångt, beskt och utmattat och vi gick hem till regnskogsrummet igen.

Som pricken över i på denna matodyssé till helg tog vi en sväng på Magasin du Nords matavdelning idag innan vi for hemåt. Jag suktade efter vaktlar och fonder och burkar med mystiska innehåll. Köpte med mig lite gåsfond, lyxchips och kakor, kastanjer och lokala öl- och ostsorter till far på hans dag. När jag ska orka äta allt vete fan.

4 kommentarer:

Cecilia sa...

Låter som en dröm! Kan vi spika Saiko i trettonhelgen, en korsning mellan Råkultur och Matbaren, låter för bra för att vara sant!

Johanna sa...

Absolut! Och jämförelsen var nog också lite för bra för att vara sann, men det var den associationen jag gjorde. =)

Karoline sa...

Jag vill också Saiko!!! Längtar tills du kommer C!

Johan sa...

Saiko är bra grejer. Relae är bra och konstiga grejer. Mikkeller-ölen jag drack hette Texas Ranger och de jävla tokarna måste haft chili i den. Jag vill inte ha chili i min öl. Och Johanna drack extremt lite av sin öl, räknas knappt.