söndag 27 mars 2011

Tunnbröd

25 g jäst
75 g smör
7 dl mjölk
½ dl socker
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
1 tsk salt
3 dl rågsikt
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl

Smält smöret i kastrull, tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över smörmjölken, blanda till jästen löser sig. Tillsätt socker, salt, kryddor, rågsikten utblandad med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl. Knåda smidigt tills degen släpper bunkens kanter och låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Dela degen i 20 delar och kavla tunna runda kakor. Grädda i en het, torr stekpanna ca 2 minuter på var sida och låt svalna inlindade i en handduk.

Eftersom Leas ständiga matönskemål för tillfället är fiskpinnar åt vi tunnbrödwraps med fiskfriletter, ärtskott, rödlök och en röra på hackad saltgurka, majonäs, mango och curry.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Bra jObbat perfa!

Kan du göra tunnbröd till mig nästa gång jag kommer? Jag kan bidra med pepparrot och ren. Gah vad gott!