måndag 2 januari 2012

Nyårsknytis med blomkålspaj



Nyåret firades hos Kristina med knytkalas. Jag fann mig själv med ett kylskåp fullt med olika sorters ostar och googlade frenetiskt på recept innehållande cheddar, prästost, parmesan för inspiration till detta nyårsknytis. Hamnade som ofta på BBC Good Food och hittade ett recept på cauliflower cheese tart, som innehöll både cheddar och parmesan, bingo. Blomkålspaj känns kanske inte som typisk nyårsmat (men passade bra på buffé) så jag kompletterade med sikromstoast.

Ingredienser:

350 gram färdig mördeg på rulle
1 litet blomkålshuvud
2 msk vetemjöl
25 gram smör
3 dl standardmjölk
75 gram cheddar
1 tsk dijonsenap (jag använde 1 msk grovkornig skånsk i brist på dijon)
2 ägg
20 gram parmesan

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
Rulla ut mördegen över en pajform om ca 23 cm i diameter och tryck försiktigt ned den i formen, nagga med en gaffel. Botten behöver förgräddas och för att den ska hålla formen kan man täcka formen med en stort ark bakplåtspapper och fylla formen med ca 1 liter torkade bönor/kikärtor/ris eller liknande. Då fylls formen och degen hålls på plats under gräddningen. Grädda i 15 minuter, ta ut formen och häll ur bönorna, grädda i ytterligare 5 minuter.

2. Bryt blomkålen i mindre buketter, skölj och koka den sedan i lättsaltat vatten tills den börjar mjukna, ca 5-6 minuter. Låt den rinna av väl i ett durkslag.

3. Riv cheddarn. Gör en bechamel genom att smälta smöret, vispa i mjölet och späd gradvis med mjölken. Vispa hela tiden medan såsen värms och börjar tjockna. Låt småputtra ca 3 minuter under omrörning. Häll i den rivna cheddarosten och rör medan osten smälts. Ta av från värmen och låt såsen svalna något, vispa sedan i senapen och äggen. Ta vid behov sönder blomkålen i mindre bitar, rör sedan ned blomkålen i såsen och blanda om försiktigt.

4. Häll ut blomkålsstuvningen i pajskalet, riv över parmesanen och grädda i ca 20. Serveras varm eller ljummen, förslagsvis till kallskuret och med sallad.
Om du som jag inte riktigt förstår dig på bönorna och förgräddningen går det att video-googla, sök på t ex "par-bake pie crust".

Inga kommentarer: