tisdag 13 september 2011

Pastapartaj

Med ambitionen om att lämna sommarmagen bakom mig kommer självklart ett intensivt sug efter pasta. Såklart. Som om min kropp och själ någonsin skulle få för sig att samverka mot ett gemensamt mål. Knappast. Till vänster ser vi till exempel en lysande anrättning bestående av kantareller, champinjoner och trumpetsvamp stekt nästan knaprigt i smör tillsammans med en klyfta vitlök och en skivad schalottenlök. 2 dl grädde, en nypa riven parmesan och hackad persilja senare och voilá!

Detta äventyr leder oss vidare till projektet att medelst Assistent tillverka egen pasta. Det gick hur bra som helst.

Spaghetti, 6 portioner

600 gr durumvetemjöl
6 ägg
3 msk olja

Degen mixas/arbetas samman till en smuldeg som sedan knådas till små bollar och körs igenom apparatens pastaskiva. Om man istället vill göra t ex tortellinis får man kavla som en dåre. Själva degkvaliteten och smaken blev bra tyckte jag och degen var smidig. Pastan kokas sedan häftigt i ca 10 minuter.

Pastasås med tomat, paprika och oliver
500 gr plommontomater
1 röd paprika
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 burk kalamataoliver
1 liten burk Mutti krossade tomater
1 buske basilika
salt, svartpeppar
3 msk olivolja
0,5 dl rött vin

Hälften av tomaterna, paprikan och löken läggs i ugnsfast form och bakas på 225 grader i ca 20 minuter. Under tiden fräses vitlöken och andra hälften av tomaterna i delad form i olivolja i en kastrull. Slå på rödvinet och låt koka in. Slå över de krossade tomaterna och de hackade, urkärnade oliverna och låt puttra. När man är redo att äta snart grovhackas det ugnsbakade och läggs i såsen tillsammans med mycket riven färsk basilika. Toppa med parmesan.

Inga kommentarer: