söndag 17 mars 2013

Grönt är skönt

Har länge tänkt laga något med grönkål, gjorde slag i saken och lagade en soppa efter en lång promenad på isen utanför Hägersten. Alltså på Mälaren. Gott blev det och värmande!



Broccoli- och grönkålssoppa, ca 4 portioner

2 broccolistånd
4 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, typ spansk peppar
ca 150 g frusen grönkål
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 2-3 dl gädde
vatten
svartpeppar
paprikapulver
olja/smör

Skala potatisen och tärna den. Skala och hacka lök och vitlök. 
Hacka den röda chilin, skrapa ut lite av innerväggarna och kärnorna om du ej vill ha soppan för stark. Skölj broccolin och skär av buketterna. Skala stammen och skiva i ca 5 mm-skivor.

Fräs alla grönsakerna i i smör och olja i en stekpannan. Låt grönsakerna svettas och få lite färg. Stek i omgångar om inte allt får plats i pannan. Krydda med svartpeppar och paprikapulver.

För över grönsakerna till en kastrull, lägg i den frusna grönkålen. Häll på vatten så att det precis täcker och smula ner två buljongtärningar. Låt koka på svag värme tills grönsakerna är mjuka.

Mixa med stavmixer, späd med grädden, smaka av med salt och peppar. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.

Servera med ett delat kokt ägg i varje tallrik och en varm macka med ost och salami. 




Inga kommentarer: